wtorek, 13 marca 2012

Ryż z kurczakiem i warzywami



Weekend zaliczam do wyjątkowo udanych - kupa śmiechu w gronie fantastycznych ludzi! Sporo pracy w sobotę, ale z pewnością opłacalnej - próba, nagrania, kręcenie, zdjęciowanie.. Atmosfera miejscami napięta, ale tak to już jest kiedy się ściera siedem różnych, acz nie "belejakich" osobowości. A w niedzielę spotkanie z cyklu "po latach" - ściskanie, wspomnienia, dyskusje, radość.... Dla takich chwil to.. to wiecie co :)

Kolejny tydzień natomiast rozpoczął się ekstremalnie nieprzyjemnie za sprawą jakiegoś idioty - kierownika w jednej z krakowskich instytucji, który nie dość że popełnił karygodny błąd w wyniku którego o mało nie doszło do skutku ważne szkolenie dla kilkudziesięciu osób, to jeszcze okazał się zwykłym burakiem (że takim kulinarnym terminem określę impertynenta..). 

Aura jakaś taka szara od wczoraj, więc przyda się trochę koloru, bo ciśnienie po takiej dawce emotions wciąż schodzi ;)

Składniki:
- ryż biały długoziarnisty ok 300g
- pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
warzywa i dodatki jakie miałam:
- 1 szklanka mieszanki mrożonych warzyw: groszek i kukurydza
- pół czerwonej papryki
- garść rodzynek
- sól, pieprz
- łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- tłuszcz do smażenia (np oliwa), u mnie olej kokosowy

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kurkumy (ja jeśli mam taki w woreczku to go wyjmuję) - nie rozgotować ryżu. W czasie gotowania ryżu czosnek posiekać, paprykę pokroić w paseczki, rodzynki włożyć na chwilę do szklanki wody (na kilka minut). Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę i usmażyć na złoty kolor na oliwie z dodatkiem czosnku. Trzymając kurczaka na niewielkim ogniu dołożyć groszek, kukurydzę, paprykę, odsączone rodzynki i smażyć mieszając aż warzywa zmiękną. Ryż odsączyć i dodać do kurczaka z warzywami, wymieszać. Smażyć razem jeszcze ok 5 minut, doprawić kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. 
Super dodatek w formie kurczaka do ryżu także curry.

Czas: 20 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: można dodawać dowolne warzywa



4 komentarze:

  1. U mnie tez niebo poszarzalo nagle, wiec taka kolorowa kuracja na talerzu bardzo by mi sie przydala :) A idiotami nie warto sie przejmowac, ich glupota predzej czy pozniej odbije sie na nich samych.

    OdpowiedzUsuń
  2. prawda, prawda :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest jedno z popisowych dań mojego męża. Niby nic, a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń