sobota, 18 maja 2013

Gulasz z kurczaka z pieczarkami i ziemniaczkami z patelni


Takie oto proste danie, fajne zarówno na obiad jak i obiadokolację. Szybko się przyrządza i jeszcze szybciej zajada :) Natknęłam się na to zdjęcie przeglądając zaległe wpisy i przypomniałam sobie okoliczności, w jakich zostało przygotowane: późny wieczór, dla dwóch głodomorów po przejściach dnia (i wieczora) powszedniego, z tego co było pod ręką. Smakowało bardzo, więc polecam!

Składniki (na 2 porcje):
- 1 jedna większa pojedyncza pierś z kurczaka
- 150ml koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju do smażenia i 2 łyżki masła
- ok 10 pieczarek
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 100ml białego wina
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
 - 1 jeden ząbek czosnku

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Zmniejszyć ogień i dusić aż mięso będzie miękkie, dodać wino i odparować.Pieczarki i cebulę obrać, umyć, pokroić - pieczarki w plastry, cebulę w piórka. Na oddzielnej patelni udusić na maśle pieczarki i cebulę, następnie odparować ciecz. Pieczarki i cebulę przełożyć do kurczaka, wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, podusić jeszcze chwilę, w razie potrzeby dodać wody (jeśli bardziej lubicie rzadką konsystencję). Na koniec doprawić do smaku.
Na patelni po pieczarkach i cebuli rozgrzać masła z odrobiną oleju i podsmażyć na złoty kolor pokrojone w cząstki ziemniaki wraz z czosnkiem - ja wrzucam nieobrany, tylko po to by ziemniaczki nabrały aromatu.
Danie podawać na talerzu lub w miskach, posypane szczypiorkiem.

Czas: ok 30min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa