Przed Wami kilka ujęć z moich tegorocznych wakacji w Rzymie :)
Zapraszam do zapoznania się z kieszonkowym przewodnikiem kulinarnym po Rzymie pod linkami w Kuchni Bez Kitu albo Street Food Polska.
zapiekanka z cukinii, krokiety ziemniaczane, pieczony kurczak
pizza z krewetkami i majonezem
pizza z zielonym pesto i mozzarellą, a poniżej calzone
pizza z ziemniakami oraz pizza ze szpinakiem i anchois
ja i Mia :)
Słodycze z cukierni sycylijskiej I dolci di nonna Vincenza (Słodycze babci VIncenzy) z chwytliwym hasłem reklamowym "miłość do tradycji". Jak wiadomo, babcine przepisy są zawsze najlepsze :)
Kremy z pistacji i migdałów
oraz likiery i wina
No i moja ukochana kawa :)
i wersja domowa: makaron ugotowany al dente, kilka czerwonych papryk obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych ok 30 min na patelni na oliwie, z dodatkiem czosnku, świeżej bazylii, odrobiny wina, soli i pieprzu. Nic więcej nie trzeba :)
Bo nie samym jedzeniem człowiek żyje!
Kawa i bomba, najlepsze śniadanie na świecie!
Jeszcze raz pizza, tym razem z brokułami i kiełbaską :)
Tradycji się trzymam, czyli za każdym razem wędruję do Restauracji Dodo (adres i informacje w mini przewodniku kulinarnym) na makaron z wódką
Śniadanie wytrwaniej, czyli tramezzino z tuńczykiem
A lody? Lubicie włoskie lody?
I kolejna domowa pasta: makaron al dente, podsmażony boczek typu pancetta, dodana śmietanka i kilka łyżek parmezanu grana padano.Przepisy na podobne znajdziecie w zakładce Makaron.
No to jeszcze więcej kanapek, aczkolwiek polecam unikać cen jak na zdjęciu w centrum :)
o Mamma Mia! Gdzie mi tutaj podciągasz Grana pod Parmezan?! :P
OdpowiedzUsuńhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Parmezan
OdpowiedzUsuńtwardy, krowi, podpuszczkowy.
ale w sumie to skrót myślowy ;)
OdpowiedzUsuńAle smakołyki! Rzym to moje ulubione miasto i najchętniej bym tam zamieszkała :)
OdpowiedzUsuń