wtorek, 21 sierpnia 2012

Wakacje część II - RZYM


Przed Wami kilka ujęć z moich tegorocznych wakacji w Rzymie :)  

Zapraszam do zapoznania się z kieszonkowym przewodnikiem kulinarnym po Rzymie pod linkami w Kuchni Bez Kitu albo Street Food Polska


zapiekanka z cukinii, krokiety ziemniaczane, pieczony kurczak


 pizza Caprese









pizza z krewetkami i majonezem 


 pizza z zielonym pesto i mozzarellą, a poniżej calzone











pizza z ziemniakami oraz pizza ze szpinakiem i anchois










ja i Mia :)

Słodycze z cukierni sycylijskiej I dolci di nonna Vincenza (Słodycze babci VIncenzy) z chwytliwym hasłem reklamowym "miłość do tradycji". Jak wiadomo, babcine przepisy są zawsze najlepsze :)



Kremy z pistacji i migdałów





oraz likiery i wina


 No i moja ukochana kawa :)


Pasta, wersja na plażę: makaron ugotowany al dente, garść pomidorków koktajlowych, puszka rewelacyjnego tuńczyka z wody, kilka kaparów, łyżka majonezu, pieprz do smaku


i wersja domowa: makaron ugotowany al dente, kilka czerwonych papryk obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych ok 30 min na patelni na oliwie, z dodatkiem czosnku, świeżej bazylii, odrobiny wina, soli i pieprzu. Nic więcej nie trzeba :)


Bo nie samym jedzeniem człowiek żyje!




 Kawa i bomba, najlepsze śniadanie na świecie!


Jeszcze raz pizza, tym razem z brokułami i kiełbaską :)


Tradycji się trzymam, czyli za każdym razem wędruję do Restauracji Dodo (adres i informacje w mini przewodniku kulinarnym) na makaron z wódką


 Śniadanie wytrwaniej, czyli tramezzino z tuńczykiem 


A lody? Lubicie włoskie lody?




I kolejna domowa pasta: makaron al dente, podsmażony boczek typu pancetta, dodana śmietanka i kilka łyżek parmezanu grana padano.Przepisy na podobne znajdziecie w zakładce Makaron.


 No to jeszcze więcej kanapek, aczkolwiek polecam unikać cen jak na zdjęciu w centrum :)