wtorek, 21 sierpnia 2012

Kurczak i warzywa z grilla - pochwała lata


Odkąd zakupiłam sobie patelnię grillową, życie wydaje się jeszcze prostsze ;) Podobnie jak blender, owa patelnia grillowa to mój życioupraszczacz na wyspie zwanej kuchnią. Jak powszechnie wiadomo, najchętniej spędzałabym wolny czas na zmianę w kuchni, salce prób przed mikrofonem i we Włoszech. Niestety szara rzeczywistość ma wygląda nieco inaczej i w związku z tym w tygodniu w kuchni raczej bywam, zatem bardzo cenię wszelkie sztuczki, przedmioty i przepisy, które skracają czas spędzony w kuchni do minimum, nie ujmując smaku potrawom i nie odbierając mi przyjemności pichcenia. Złoty środek znalazłam już dawno i po prostu ..piszę bloga :)

Składniki (na 2 osóbki):
- 200g mięsa z udek kurczaka  (jest najdelikatniejsze jeśli idzie o kurczaka)
- 4 plastry cukinii (ok 1 cm grubości)
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- odrobina oliwy do posmarowania patelni
- majeranek (bądź inne ulubione zioło)
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, cukinię umyć i osuszyć, paprykę umyć, osuszyć, obrać i pokroić na paski, pomidora umyć i przekroić na pół, cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Patelnię grillową zagrzać na ogniu, posmarować przy pomocy pędzelka oliwą i na jednej części ułożyć wymieszanego kurczaka i cebulę, a po ok 7 minutach na drugiej plastry cukinii. Kurczaka co jakiś czas przemieszać, posolić i popieprzyć, doprawić papryką. Po ok 5 minutach grillowania cukinii na niewielkim ogniu przełożyć ją na drugą stronę, dodać paski papryki i pomidora, całość posypać ziołami i grillować jeszcze ok 5 min.

Czas: ok 25 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa

A patelnię polecam - Ikea, niecałe 50zł :)