środa, 29 grudnia 2010

nie maczanka krakowska, a chlebek maczany w jajku - coś jak Pane Santo



Takie oto śniadanko przyrządziłam z racji sporej ilości chleba pozostałej po kolacji drugiego dnia świąt. Mężczyźni w mojej rodzinie należą do gatunku wszystkożerców, zatem fakt, iż cokolwiek zostało na stole, oznaczać może wyłącznie nadmiar. A ponoć nie ma nic lepszego od nadmiaru..? :)

Danie proste i pyszne, czyli w sam raz dla mnie. Przygotowuję dla siebie, ale nie wstydzę się także podawać chlebek maczany w jajku gościom. Moja mama podaje taką "maczankę" na słodko, ja natomiast preferuję wersję wytrawną. Generalnie mam słabość do jaj na śniadanie, ale staram się ją (tę słabość :D) ograniczać. Jednak gdy idzie o chleb maczany w jajku, nie wykazuję powściągliwości. Przywodzi mi to także na myśl inną wspaniałą potrawę, o wdzięcznej nazwie - maczanka krakowska.. Mmm.. Chyba się pokuszę o przygotowanie w niedalekiej przyszłości. U nas w domu, w Krakowie, nazywa się właśnie ten chlebek "maczanką", ale maczankę krakowską tradycyjnie przyrządza się raczej z mięsiwem.

Dobre śniadanko to podstawa udanego dnia, nieprawdaż? Ponadto wręcz nie da się nie uśmiechnąć trzymając w ręku taką łopatkę:



Składniki:
- na osobę 2 kromki dobrego, na naturalnym zakwasie chleba (u mnie z tej krakowskiej piekarni)
- 1 jajko na 2 kromki
- 1/4 szklanki mleka
- masło do smażenia
Przyprawy:
- w mojej dzisiejszej wersji wytrawnej: łyżeczka suszonej kolendry, pół łyżeczki extra hot chili i szczypta soli
- w wersji na słodko: cukier i cynamon

Sos majonezowy:
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka dobrej, wiejskiej śmietany
- łyżeczka musztardy, np. Krem z gorczycy z miodem

Przygotowanie:
W wersji wytrawnej: jajko rozbełtać z mlekiem i przyprawami. Chleb zanurzyć w jajku na 2 minuty, następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem z obu stron. Polać odrobiną sosu.
W wersji na słodko: Chleb zanurzyć w jajku wymieszanym z mlekiem, usmażyć z obu stron i posypać cukrem i cynamonem.

Czas: do 10 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa