czwartek, 1 marca 2012

Placki ziemniaczane błyskawicznie (placki z gotowanych ziemniaków)


Dziś placki ziemniaczane inaczej, bo z gotowanych ziemniaków - świetny sposób na pozostałe z dnia poprzedniego ugotowane ziemniaki. Zazwyczaj przygotowuję je na oko, poniżej zamieszczony przepis jest już jednak uściślony.

Składniki:
Placki :
- 5 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia, np rzepakowy

Inna wersja podobnych placków to placki przygotowane z podanych składników, panierowane w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażone na złoty kolor. Te placki podałam z prostym sosem z anchois, do którego potrzeba:

Sos:
- kilka filecików anchois (w zależności od pożądanej konsystencji i smaku - filety są słone)
- 2 łyżki ulubionego keczupu
- kilka łodyżek szczypiorku (opcjonalnie)

Placki pyszne będą także ze śmietaną, z sosem pieczarkowym albo solo.

Przygotowanie:
Ciasto można przygotować zarówno maszynowo jak i przy pomocy tłuczka - wygodniej, dokładniej i znacznie szybciej jest w pierwszej wersji. Ugotowane ziemniaki i cebulę zmiksować. Dodać sól, pieprz, mąkę, jajko i wyrobić na ciasto. Rozgrzać na ogniu patelnię z olejem, łyżką formować niewielkie placki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (po ok 2 minuty z każdej strony).
Sos: fileciki zmiksować z keczupem. Podawać posypane szczypiorkiem.

Czas: 10-15 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa