niedziela, 30 grudnia 2012

Roladki, ślimaczki i inne błyskawiczne propozycje na ciasto francuskie

 Ślimaczki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym i serem żółtym i rolada serowa

Ślimaczki, roladki, koperty, sakiewki, paluchy z ciasta francuskiego to propozycja na ciepłą kolację z najbliższymi, ale także na imprezę. Do przygotowania w 15 min plus czas pieczenia, czyli szybko i naprawdę prosto. Podsuwam jeśli jeszcze nie macie pomysłu na menu sylwestrowe. Myślę, że będą dobrym dodatkiem do kanapek i sałatek. Poniżej zamieszczam różne pomysły na farsze, zarówno wytrawne, jak i słodkie - można zrobić jeden rodzaj, można kilka. Tak naprawdę do ciasta francuskiego można wepchać wiele, ja często korzystam z resztek. Należy pamiętać o posmarowaniu ciasta rozbełtanym żółtkiem, żeby było złociste, następnie zapiec według wskazówek na opakowaniu (ok 15 - 20min) i będzie pysznie :)

Na zdjęciach znajdują się ślimaczki mojej kuzynki Kasi - z sosem pomidorowym, serem żółtym i pietruszką oraz sakiewki, które uskuteczniłam z Szeffe na służbową Wigilię z tego, co zostało z innych potraw i z tego, co Szeffe zawsze ma w swojej magicznej lodówce:] Obok tych sakiewek były jeszcze z ciasta francuskiego paluchy z ziołami prowansalskimi i oliwą - super do przegryzania piwa. Z resztek powstało też ciasto, ale o nim innym razem :D 

Z ciasta francuskiego polecam także ciasteczka na styl włoski i ciasto francuskie z łososiem.

Roladki (ślimaczki) z ciasta francuskiego

Składniki na 16-20 ślimaczków:
- opakowanie ciasta francuskiego (zwiniętego i zamrożonego w całości, nie w płatach)
- pół puszki pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
- natka pietruszki
- 25dkg sera żółtego np. edamski, gouda, salami, wędzony, morski
- dowolna szynka, salami lub boczek - 8 plastrów
- 2 jajka (żółtka) do posmarowania ciasta
- opcjonalnie serek topiony (100g)

papier do pieczenia

jeśli będziemy dodawać pieczarki do powyższego farszu to wystarczy go 2/3 szklanki farszu pieczarkowego, który przygotujemy z 300g pieczarek  pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle wraz z j1 niewielką cebulą pokrojoną w piórka

Przygotowanie:
Przygotowujemy gotowe ciasto francuskie - polecam sprzedawany zwinięty w całości - rozkładamy go na blacie kuchennym lub stolnicy na papierze do pieczenia. Pomidory pelati, koncentrat pomidory, keczup mieszamy ze sobą robiąc z nich "ciapaję" - można widelcem, można blenderem. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną papryki. Wykładamy sos pomidorowy na ciasto francuskie, ale raczej ma być ono nim wyłącznie muśnięte - nie należy przesadzić z ilością sosu, bo roladki się rozlecą. Na to wykładamy plastry boczku (lub wędliny albo salami - dowolnie), posypujemy tartym lub w plastrach serem żółtym, opcjonalnie rozkładamy równomiernie pasek serka topionego na całej długości ciasta. Całość posypujemy posiekaną (ale niezbyt drobno) natką pietruszki. Następnie zwijamy ciasto w roladę. Kroimy ją w centymetrowe plastry i układamy na leżąco na papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy według wskazówek na opakowaniu (ok 15 min w temperaturze 190st)

Czas: 15 min plus 15 min czas pieczenia
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa

A teraz sakiewki z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi


Składniki na 12 sztuk:
- opakowanie ciasta francuskiego (w całości lub w płatach)
- 2 opakowania mozzarelli
- zioła: bazylia, oregano, tymianek (najlepiej świeże, ale suszone też mogą być)
- pomidorki koktajlowe (12 sztuk)
- 2 jajka (żółtka) do posmarowania ciasta

papier do pieczenia

Przygotowanie:
Ciasto w całości (w jednym płacie) rozwałkować. Jeśli mamy ciasto w kilku płatach rozłożyć je na blacie kuchennym. Powycinać romby (ewentualnie kwadraty, ja robię i tak i tak - kwestia gustu - romby są ładniejsze :)). Mozzarellę pokroić w plastry - każdą w sześć. W każdym rombie ułożyć plaster mozzarelli i posypać posiekanymi ziołami. Chwycić przeciwległe rogi rombów i skleić je ze sobą tworząc przym tym kopertkę. W miejsce sklejenia rogów (środek) wsadzić naciętego pomidorka koktajlowego i jeszcze raz delikatnie podsypać ziołami. Ciasto posmarować rozbełtanym żółtkiem i zapiekać w piekarniku według wskazówek na opakowaniu (ok 15-20 min w 190st).

Czas: 10 min + ok 15 min pieczenia
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa

Dodatkowe propozycje na nadzienie ciasta francuskiego:
- do roladek (ślimaczków - kształt jak na pierwszym zdjęciu):
na słodko: 200g serka waniliowego (np Danio) i szklanka rodzynek - wyłożyć danio, posypać rodzynkami, zawinąć jak w pierwszym przepisie, pokrojone według wskazówek plastry ciasta francuskiego posypać dodatkowo rodzynkami i zapiekać jak dalej przepis podaje
na słono: farsz pieczarkowy - potrzebujemy usmażyć na maśle 500-600g umytych, obranych i pokrojonych w plasterki pieczarek z jedną dużą cebulą, będziemy także potrzebować taką samą ilość sera żółtego jak w przepisie pierwszym

- do sakiewek (kopert - kształt jak na drugim zdjęciu bez pomidorka ;))
na słodko: 4 jabłka średniej wielkości obrane i pokrojone w grubsze plastry, brązowy cukier i cynamon, 100g serka waniliowego (np Danio) - na rombach rozsmarowujemy serek, układamy po kilka plastrów jabłka, posypujemy cukrem brązowym i dalej postępujemy jak podaje przepis na koperty
na słono: tarty ser żółty (szklanka) i ulubiona wędlina albo salami - po plastrze na jedną kopertę. Na rombie układamy zwinięty w rulonik plaster wędliny albo salami, dodajemy starty ser żółty i dalej postępujemy jak podaje przepis na koperty. Dobre z keczupem :)

No to do dzieła! Mam nadzieję, że się przyda :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz