czwartek, 22 marca 2012

Proste racuchy - placki z jabłkami


Obiad w 15 minut. Moja mama robi najlepsze racuchy na świecie, a przepis na nie jest banalnie prosty. Jeszcze prostszy niż na te racuchy na maślance, które są po prostu "wariacją na temat". 

Racuchy to niewielkie placki na świeżym, bądź kwaśnym mleku z dodatkiem jabłek, obsmażone na złoty kolor. Moja mama robi wyłącznie na mleku kwaśnym, gdyż twierdzi, że na świeżym są twarde. Pyszne są z dodatkiem każdych owoców, moje ulubione to z jabłkami, z jabłkami i bananami albo z rabarbarem. I choć nie jadam słodkich obiadów za często, czasem miewam na nie ochotę. Racuszki można posypać cukrem pudrem, cynamonem albo polać śmietaną rozrobioną z cukrem i właśnie tak podaje je moja mama.

Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 4 jabłka
- olej do smażenia

do podania
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na cząstki (może być w ósemki, może być w grubszą kostkę). Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkiem i solą przy pomocy jakiegoś przyrządu, który pomoże ciastu się połączyć możliwie gładko - wystarczy zwykła mątewka. Ciasto przy wlewaniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Jeśli jest zbyt rzadkie należy zagęścić je mąką, jeśli za gęste wystarczy dodać mleka. Mama wykłada ciasto na rozgrzany olej i na nie wykłada cząstki jabłka, ja natomiast dodaję bezpośrednio do ciasta jabłka, mieszam i wówczas smażę na patelni. Placki należy smażyć kilka minut z jednej strony do uzyskania złotego koloru. Śmietanę wymieszać z cukrem i polać usmażone placki.

Czas:  15 minut
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa