czwartek, 28 marca 2013

Sałatka ze szpinakiem baby i roladkami z kurczaka


To co jest na pierwszym planie, to mój (i Wasz:D) ulubiony Krakersowiec, ostatnio często go serwuję, bo wszystkim smakuje. Ale dziś napiszę Wam o sałatce z liśćmi szpinaku baby z roladkami z suszoną morelą, z dodatkiem jajka, grzanek i wyśmienitym sosem z anchois (kliknij na zdjęcie żeby powiększyć). Sałatka była bardzo konkretna i naprawdę smaczna - szczerze polecam na imprezę, na lunch, na wykorzystanie resztek z obiadu - roladki z kurczaka można zastąpić kawałkami kurczaka, kawałkami pieczonego schabu, albo nawet smażonego panierowanego kotleta.

Składniki (4-6 osób):
- opakowanie 400g świeżych liści szpinaku typu baby
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 6 roladek z kurczaka z morelą*
-  2 kromki chleba
- 2 łyżki masła do obsmażenia chleba
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- kilka filecików anchois
- sól, pieprz
 
*Może to być pierś z kurczaka pokrojona w paski i obsmażona na oliwie z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, papryki słodkiej - spokojnie wystarczy i sałatka nadal będzie bardzo dobra. My mieliśmy gotowe roladki - zostały z innego posiłku. Dla chętnych podaję składniki do przyrządzania roladek z suszonymi morelami: 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, garść suszonych morel namoczonych w szklance wodzy, odrobina mąki, oliwa do smażenia, szklanka wywaru do duszenia, wykałaczki do spięcia. W przygotowaniu podaję jak zrobić.

Przygotowanie:
Szpinak umyć, wysuszyć. Ugotowane jajka pokroić w cząstki (ósemkę). Kromki chleba pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle na złoty kolor, pozwolić aby masło wchłonęło się w chlebek. Posiekać anchois. Majonez, musztardę, anchois, przyprawy wymieszać i schłodzić chwilę. Pokroić w cząstki roladki z kurczaka (czy inne gotowe już mięso) i obsmażyć na oliwie po kilka minut, aż nabierze koloru i będzie miękkie i gotowe w środku. Jeśli nie wykorzystujecie resztek z posiłku wcześniejszego jak zrobiliśmy my, to usmażcie na złoto po prostu pierś z kurczaka pokrojoną w paski i doprawioną solą, pieprzem i papryką.
Do miski włożyć szpinak, polać sosem, poukładać cząstki jajka oraz mięsa, posypać grzankami.

Przygotowanie roladek:
Roladki przygotowujemy tak: pierś z kurczaka pokroić w "plastry", takie które będzie łatwo zwinąć w rulon z nadzieniem i spiąć wykałaczką. Plaster rozbić lekko, obtoczyć w mące, wyłożyć namoczoną i odsączoną morelę, posypać przyprawami i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką. Wszystkie roladki zesmażyć na patelni aż nabiorą koloru, następnie zalać wywarem i dusić kilka minut do miękkości.

Czas: 30 min
Przygotowanie: średnie
Dostępność składników: łatwa