czwartek, 18 marca 2010

Moussakas, moussaka, musaka






Moussakas - Przepis przywieziony z Cypru, z restauracji w której miałam okazję pracować. Pochodzi ze zbiorów znajomej kucharki - rodowitej Greczynki. Taka musaka smakuje mi najbardziej :)

Składniki:
-2 ziemniaki
-2 bakłażany
-3 pomidory
-50g koncentratu pomidorowego
-1kg mięsa mielonego*
-sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, kumin, cukier
-szklanka wina czerwonego wytrawnego
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-oliwa do smażenia

Sos beszamelowy:
-5 łyżek masła
-5 łyżek mąki
-3 szklanki mleka
-gałka muszkatołowa
opcjonalnie ser do posypania (osobiście dodaję w zależności od nastroju;P)


* mięso mielone jagnięce w oryginale Kristiny; w mojej wersji zazwczyaj jest to mięso mieszane wołowo-wieprzowe (wsytępuje w proporcjach 1:1, łączy w sobie delikatność mięsa wieprzowego dobrego do wszelkich farszów ze specyficznym smakiem i aromatem mięsa wołowego)



Przygotowanie (z małymi zmianami w dotychczasowym przepisie):


1. Umyj dokładnie bakłażana, nie obieraj. Pokrój w plastry grube na niecały 1 cm, posól i odstaw na 30 minut. Następnie osusz papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziesz się goryczki właściwej bakłażanowi.
2. Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grube na niecały 1 cm. Obsmaż na patelni z dwóch stron, tak by zyskały złoty kolor i chrupiącą skórkę.
3. Sparz nacięte pomidory, pozbądź się skórki i miązszu. Resztę zgnieć/posiekaj, byle miało konsystencje mozliwie płynną. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dodaj łyzeczkę cukru.
4. Zagrzej oliwę na patelni, zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem (nie rumień), dodaj mięso i duś, aż bedzie zrumienione - co jakiś czas mieszajac i "rozbijając" mięso np widelcem (tak by nie zbijało się w grudki). Dodaj wino i duś dalej, mieszaj - wino powoli będzie odparowywać. Dodaj pomidory z koncentratem, mieszaj ok 5 minut. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dosól, dopieprz, dopaprykuj do smaku, dodaj bazylię i utłuczony w moździerzu kumin. Osobiście używam papryki w płynie/przecieru paprykowego (albo jakiegoś sosu chili), chodzi po prostu o dodanie farszowi pikanterii.
5. Przygotuj sos beszamelowy: uzbrój się w cierpliwość, bo nie wyjdzie :) Rozpuść masło na wolnym ogniu, dodaj mąkę i wymieszaj bardzo dokładnie, tak by nie było grudek. Dodawaj powolutku PODGRZANE (letnie, nie wrzące) mleko i nadal dokładnie mieszaj. Kiedy osiągnie konsystencje gęstszego sosu dopraw gałką muszkatołową i solą.
6. Wróć do bakłażana - obsmaż go z dwóch stron na złoty kolor.
7. Ułóż zapiekankę: na dno nieco beszamelu, potem ziemniaki, potem mięso i bakłażan. Na końcu wspaniały sos beszamelowy..
8. Piecz w piekarniku nastawionym na 180st do 30 minut. Ufff.... a! Na 10 minut przed końcem pieczenia możesz posypać serem, jeśli ilość wymienionych kalorii wydaje Ci się niewystarczająca. 





Czas przygotowania: długooo... łącznie ok.1,5h, ale co tu dużo gadać - WARTO
Przygotowanie: średnie
Dostępność składników: łatwa