środa, 17 marca 2010

Sałatka grecka


Sałatka Grecka

a'la Grecka..

bo tego smaku bez prawdziwych greckich składników odtworzyć się nie da ;)


Nazwa grecka to Horiatiki. Jest to kombinacja udanego sosu sałatkowego z pomidorami, oliwkami i serem feta. Pozostałe składniki sałatki występują opcjonalnie. Podaje się je z pieczywem i winem Retsina. Wino to ma charakterystyczny żywiczny posmak, na skutek dodawnia do niego żywicy sosnowej. Do Horiatiki najlepsza jest odmiana biała.

Składniki:

ser typu feta

2-3 małe pomidory (najlepiej słodkawe w smaku)

1 ogórek

garść czarnych oliwek (drylowanych)

1 czerwona cebula

względnie główka sałaty lodowej

3 łyżki octu balsamicznego

100ml oliwy z oliwek

świeże zioła (najlepiej świeże):

oregano, bazylia, względnie mięta

sól, pieprz, mały ząbek czosnku


Przygotowanie:

Najlepiej przygotowywać danie w oddzielnych miseczkach dla każdego. Warzywa (nie obierane) w cząstki - sałata porwana w rękach na drobne kawałki, pomidory w ósemki, ogórek - w grubsze ćwiartki plasterków, cebula - jak kto lubi :) Sos - wymieszana oliwa z octem, roztartym czosnkiem, posiekanymi drobniutko świeżymi ziołami, solą i pieprzem - ląduje w mieszance warzyw. Fetę pokrojoną w kostkę dodaje się na końcu.



Na zdjęciu dekoracja to zwinięte plasterki ogórków (dzięki M:*)

Czas - 10 min
Przygotowanie - dziecinnie proste :)
Dostępność składników - łatwa