wtorek, 20 kwietnia 2010

Natalia w Kuchni Bez Kitu: Tiramisu

Tiramisu - Najbardziej znany włoski deser, którego nazwa
(z wł. tirami su) oznacza "poderwij mnie". Być może dlatego, że dodane espresso stawia na nogi :)


Kombinacja miękkich biszkoptów nasączonych kawą, puszystego serka mascarpone i gorzkiego kakao to jedna z moich ulubionych.


Składniki (8 porcji w małych miseczkach):
- paczka biszkoptów
- 500g mascarpone
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- kakao (do posypanie)
- mocne espresso (ja użyłam 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalanej 5 łyżkami wrzątku)

Przygotowanie:
Dokładnie utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Oddzielnie ubić pianę z białek (ja dodaję szczyptę soli, żeby się lepiej ubiła). Pianę delikatnie połączyć z mascarpone i żółtkami.

Następnie do każdej miseczki lub dużej formy wyłożyć jedną warstwę biszkoptów i używajac łyżeczki delikatnie polać je kawą.Później nałożyć warstwę kremu i opruszyć gorzkim kakao. I znowu ułożyć biszkopty, nasączyć kawą, przykryć kremem i posypać kakao. Gotowy deser włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Im dłużej tym lepiej.

Buon appetito!

Czas: 20 min + 3-4h schłodzenia
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta