Souvlaki
Klasyczne danie greckie, podawane z sałatą horiatiki, sosem tzatziki, frytkami, ryżem czy pitą.. Mięso jagnięce, ewentualnie wieprzowe czy też drób w formie szaszłyku lub smażone na patelni- naprawdę przepyszne.
Składniki:
- 500g mięsa (jagnięcina - np łopatka, wieprzowina - np łopatka, ewentualnie drób - filet)
marynata do jagnięciny i wieprzowiny:
- 150ml wina czerwonego
- 3 liście laurowe
- kawałeczek jabłka (opcjonalnie)
- ziarno kolendry, rozdrobnione (opcjonalnie)
marynata do drobiu:
- oliwa
- 2 liście laurowe
- ziarna kolendry
bejca:
- oliwa, ok 100ml
- sok z cytryny (2-3 łyżki)
- sól, pieprz
- 3 kopiate łyżeczki suszonego oregano albo gałązka świeżego
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę (ok 2/2 cm) i zamarynuj w mieszance ze składników podanych powyżej. Odstaw do lodówki na kilka godzin,
im dłużej tym lepiej (np na noc).
im dłużej tym lepiej (np na noc).
Przygotuj bejcę mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wysmaruj kawałki mięsa bejcą (najlepiej ręcznie) i ponabijaj na szpikulce
czy patyczki szaszłykowe.
czy patyczki szaszłykowe.
Smaż jakieś 8 min z każdej strony, piecz dłużej (zależy od osobistych upodobań) obracając i traktując mięso co jakiś czas bejcą.
Podawać jak napisałam wyżej - z pitą, frytkami, horiatiki (przepis
w Kuchni Greckiej) czy tzatziki (przepis niebawem).
w Kuchni Greckiej) czy tzatziki (przepis niebawem).
Mniam, mniam :)
Czas: marynowanie+ 8-15 pieczenia/smażenia
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz