czwartek, 22 kwietnia 2010

Souvlaki


Souvlaki
Klasyczne danie greckie, podawane z sałatą horiatiki, sosem tzatziki, frytkami, ryżem czy pitą.. Mięso jagnięce, ewentualnie wieprzowe czy też drób w formie szaszłyku lub smażone na patelni- naprawdę przepyszne.

Składniki:
- 500g mięsa (jagnięcina - np łopatka, wieprzowina - np łopatka, ewentualnie drób - filet)

marynata do jagnięciny i wieprzowiny:
- 150ml wina czerwonego
- 3 liście laurowe
- kawałeczek jabłka (opcjonalnie)
- ziarno kolendry, rozdrobnione (opcjonalnie)

marynata do drobiu:
- oliwa
- 2 liście laurowe
- ziarna kolendry

bejca:
- oliwa, ok 100ml
- sok z cytryny (2-3 łyżki)
- sól, pieprz
- 3 kopiate łyżeczki suszonego oregano albo gałązka świeżego

Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę (ok 2/2 cm) i zamarynuj w mieszance ze składników podanych powyżej. Odstaw do lodówki na kilka godzin,
im dłużej tym lepiej (np na noc).

Przygotuj bejcę mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wysmaruj kawałki mięsa bejcą (najlepiej ręcznie) i ponabijaj na szpikulce
czy patyczki szaszłykowe.

Smaż jakieś 8 min z każdej strony, piecz dłużej (zależy od osobistych upodobań) obracając i traktując mięso co jakiś czas bejcą.
Podawać jak napisałam wyżej - z pitą, frytkami, horiatiki (przepis
w Kuchni Greckiej) czy tzatziki (przepis niebawem).

Mniam, mniam :)


Czas: marynowanie+ 8-15 pieczenia/smażenia
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta