poniedziałek, 10 maja 2010

Pasta łososiowa



Kocham łososia. Aktualnie przeżywam etap wchłaniania łososia w liczbie zdecydowanie ponadprogramowej (pojawi się zatem kilka przepisów). Tak wygląda moje śniadanie, kiedy wkraczam w w/w etap. W wersji imprezowej na krakersach albo mini-tostach - super.


Składniki:
- 100 g łososia wędzonego
- opakowanie serka białego (bieluch, homogenizowany, bądź twaróg zmielony/dokładnie rozdrobniony)
- łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- zielona cebulka
- mały pomidor
- sól, pieprz, papryka słodka
- łyżeczka sosu sojowego*
* opcjonalnie (tu dodałam, dobre:D)



Przygotowanie:
Posiekanego łososia, cebulkę (całą), obranego ze skórki i pozbawionego miąższu pomidora rozdrabniasz z serkiem - za pomocą widelca (tak zrobiłam dla siebie, dla gości zrobiłabym to blenderem - będzie gładsze i bardziej puszyste). Dodajesz majonez, sok z cytryny, sos sojowy, sól, pieprz, czerwoną paprykę (słodką).

Serwuj z plasterkiem cytryny i na dowolnym pieczywie (krakersach, tostach, chrupkim chlebku), na zdjęciu - ciabatta cebulowa.
Czas: 10 minut
Przygotowanie: Proste
Dostępność składników: Łatwa