niedziela, 18 lipca 2010

Majonez domowy i kolendrowy



Chyba lepiej jak nic nie napiszę, prawda?
Na zdjęciu majonez "z woreczka" rodem z Łotwy, coś wspaniałego! Tak jak piwko :)



Przy okazji podaję przepis na mój ulubiony majonez domowy. I pozdrawiam autorkę - Paulinę Ch.

Składniki:
- 1 żółtko
- na 1 żółtko maks 200 ml oleju
- łyżka musztardy
- sól
- cukier (szczytpa)
- sok z cytryny
- ew. wino (np wermut)
Majonez kolendrowy - do powyższych składników dodać pół pęczka kolendry albo płaską łyżeczkę suszonej kolendry - Polecam jako dodatek do mięs, wędlin i serów, a także dantazyjnych koreczków!


Przygotowanie:
Żółtko, musztardę, cukier i sól włożyć do ciepłej miseczki (podgrzanej chwilkę w mikrofali bądź w piekarniku) wymieszać energicznie. Dodawać powolutku, strużką olej i miksować blenderem albo ubijać. Majonez ubity do rządanej konsystencji doprawić solą i sokiem z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać majonez dekoracyjny, gęstszy to potrzebujemy więcej oleju. Jeśli chcemy go rozrzedzić to polecam użycie wina (np wermuta) - ta wersja mnie odpowiada najbardziej.

Przepis na pizzę TU