Składniki:
- szklanka wody gazowanej albo piwa (wolę to drugie)
- szklanka mleka
- szklanka mąki + nieco do panierowania
- łyżka masła/oleju
- 3-4 jajka (w tym 1-2 do panierowania*)
- sól
- bułka tarta*
- bigos/kapusta z grzybami - tyle łyżek ile krokietów
- olej do smażenia
*opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Wodę/piwo, mleko, mąkę, szczyptę soli, roztopione masełko/olej mieszamy - trzepaczką bądź mikserem. Uzyskujemy ciasto naleśnikowe, gładziutkie, bez grudek, płynne. Konsystencję sprawdzamy wkładając doń łyżkę - ciasto ma z niej spłynąć, na łyżce powinna pozostać cienka warstwa ciasta. Łyżka ma nim być w całości pokryta, bez "oczek".
2. Smażymy naleśniki, możliwie najcieńsze, na patelni posmarowanej tłuszczem. Usmażenie jednej sztuki trwa kilka minut, smażymy je z obu stron.
3. Na gotowe naleśniki wykładamy bigos/kapustę z grzybami - ok. 1 łyżkę na jednego naleśnika. Bigos/kapustę z grzybami nakładamy na 1/3 "wysokości" naleśnika, następnie zawijamy boki do środka, następnie dół naleśnika i zwijamy ciasno w rulon.
4. Jeśli panierujesz krokiety (bo można zjeść bez panierki, obtoczone jedynie w mące i obsmażone - też dobre) to najpierw obtocz je w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smaż w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu z patelni osusz ręcznikiem papierowym z tłuszczu (moim zdaniem konieczne).
Podawaj z barszczem czerownym.
Czas: ok 40 minut
Przygotowanie: umiarkowanie łatwe
Dostępność składników: prosta (jeśli akuratnie masz bigos;P)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz