niedziela, 9 maja 2010

Krokieciki z bigosem lub kapustą z grzybami



Sposób na wykorzystanie świątecznego/poimprezowego bigosu. Uwielbiam bigos mojej mamy, ale jeszcze bardziej lubię.. krokiety z bigosem! Znacznie różnią się w smaku od krokietów z kapustą, są jakby bardziej słodkawe, bardziej wyraziste (zapewne za sprawą dodatków bigosowych). Właściwie mogę sklasyfikować krokiety z bigosem jako moje ulubione krokiety. Ale zamiast bigosu można użyć na przykład świątecznej kapusty z grzybami.





Składniki:

- szklanka wody gazowanej albo piwa (wolę to drugie)

- szklanka mleka

- szklanka mąki + nieco do panierowania

- łyżka masła/oleju

- 3-4 jajka (w tym 1-2 do panierowania*)

- sól

- bułka tarta*

- bigos/kapusta z grzybami - tyle łyżek ile krokietów

- olej do smażenia

*opcjonalnie



Przygotowanie:

1. Wodę/piwo, mleko, mąkę, szczyptę soli, roztopione masełko/olej mieszamy - trzepaczką bądź mikserem. Uzyskujemy ciasto naleśnikowe, gładziutkie, bez grudek, płynne. Konsystencję sprawdzamy wkładając doń łyżkę - ciasto ma z niej spłynąć, na łyżce powinna pozostać cienka warstwa ciasta. Łyżka ma nim być w całości pokryta, bez "oczek".

2. Smażymy naleśniki, możliwie najcieńsze, na patelni posmarowanej tłuszczem. Usmażenie jednej sztuki trwa kilka minut, smażymy je z obu stron.

3. Na gotowe naleśniki wykładamy bigos/kapustę z grzybami - ok. 1 łyżkę na jednego naleśnika. Bigos/kapustę z grzybami nakładamy na 1/3 "wysokości" naleśnika, następnie zawijamy boki do środka, następnie dół naleśnika i zwijamy ciasno w rulon.

4. Jeśli panierujesz krokiety (bo można zjeść bez panierki, obtoczone jedynie w mące i obsmażone - też dobre) to najpierw obtocz je w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smaż w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu z patelni osusz ręcznikiem papierowym z tłuszczu (moim zdaniem konieczne).

Podawaj z barszczem czerownym.


Czas: ok 40 minut

Przygotowanie: umiarkowanie łatwe

Dostępność składników: prosta (jeśli akuratnie masz bigos;P)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz