piątek, 7 maja 2010

Pizza


Domowa pizza, robiłam kilka razy w rożnych wersjach, ale chyba te proporcje wydają mi się najlepsze. Ciasto nie jest ani zbyt suche, ani nie "klapie". Jest chrupiąca i aromatyczna. Przepis krąży już pomiędzy znajomymi, ponoć to ciasto zawsze wychodzi :)

Składniki:

Ciasto:
- ok 300g mąki
- 20g drożdży
- 10-15 łyżek wody letniej (nie gorąca)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- przecier pomidorowy (2-3 pomidory)
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: oregano i bazylia
- pieprz
Wierzch:
- mieszanka serów - mozarella, parmezan, może być gouda (chodzi o to, żeby były różne)
- salami
- zioła jeszcze raz
Przygotowanie:
Z mąki uformować kopiec kreta - do dziurki należy wlać wodę i wkruszyć drożdże. Odczekać chwilę i dodać oliwę oraz szczyptę soli. Zagniatać ciasto kilkanaście minut, aż będzie ono jednolite. Uformować kulę i odstawić posypane mąką na ok 30 min w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto nieco podrośnie rozłożyć je na wyłożonej papierem i natłuszczonej blasze. Można rozłożyć je rękami.
Sparzone pomidory obrać, pozbawić miąższu. Podsmażyć je na oliwiie z posiekanym czosnkiem i cebulą. Na końcu dodać zioła. Można minimalnie rozcieńczyć wodą. Dodać sól i pieprz (tego ostatniego nie żałować)
Rozsmarować na cieście. Posypać obficie mieszanką serów i plastrami salami, a na końcu jeszcze raz ziołami.
Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.
Czas: ok 75 minut
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta