wtorek, 25 maja 2010

Szarlotka dwa :)

Moja ulubiona, po prostu. W naszej rodzinie w szarlotkach specjalizuje się kuzynka Ewa i to jest właśnie jej przepis. Naprawdę polecam delikatny spód i mięciutki, słodki, cynamonowy środek.

Składniki:
- kostka margaryny (Kasia)
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
- 1/1,5 kg jabłek (szara reneta)
Przygotowanie:
Blachę wysmarować margaryna i posypać bułką tartą. Margarynę i żółtka połączyć na stolnicy nożem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiać na głądko i następnie podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i podpiec w temp. 180 st przez około 10 min. Na tak przgotowanym spodzie ułożyć roztarte jabłka, posypać obficie cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie ubić pianę z białek i wyłożyć na ciasto z jabłkami, a następnie przykryć drugą, rozwałkowaną częscią ciasta (opcjonalnie tę część przed rozwałkowaniem można wymieszać z łyżką kakao - tak na zdjęciu). Piec ok 50-60 min. w 180st.


Czas: do 2 h
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta