poniedziałek, 26 lipca 2010

Zupa Chlebowa Casanovy



Dla porównania z poprzednim przepisem wrzucam przepis Casanovy.. (tak, tego Casanovy). Był nie tylko legendarnym uwodzicielem i kochankiem, ale takze znawcą kuchni, o czym świadczą jego wspomnienia zawarte w listach czy Pamiętnikach.
Jedno wykwintne danie to conajmniej jedna uwiedziona kobieta.. :)
Składniki:
- 4 kromki ciemnego chleba wiejskiego
- 1/2l ciemnego piwa bawarskiego
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki smalcu
- 1 l esencjonalnego rosołu wołowego
- szczytpa soli
- starta gałka muszkatołowa
- mielony pieprz
- szczypta drobno zmielonego kminku
- łyżka listków majeranku
- 50g tłuszczu - masła/margaryny
- 1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Kromki chleba obrać ze skórki i każdą podzielić na 4 części lub wykroić 4 koła. Włożyć do głębokiego talerza i zalać piwem.
Cebulę obrać i pokroić w równe talarki. W dużym garnku rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i obsmażyc na złoto, część talarków odłożyć do przybrania. Do garnka wlać rosół, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek i listki majeranku; gotować zupę na wolnym ogniu.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić namoczony chleb i obsmażyć na rumiano. Wyjąć i odsączyć na papierze. Pietruszkę umyć, osuszyć, oberwać listki. Kawałki chleba włożyć do wazy, zalać gorącym rosołem. Udekorować krążkami smażonej cebuli.
Czas: na oko niedługo ;)
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta

źródło przepisu: "Rozkosze podniebienia według Casanovy czyli sztuka uwodzenia przy stole" Georg A. Weth