poniedziałek, 26 lipca 2010

FILIP w Kuchni Bez Kitu: Zupa chlebowa


Zupa wykwintna z naszego powszedniego ;)


Składniki na 1,5l na ok 3-4 osoby:
- 1,5l bulionu
- 1/2 sredniej wielkosci bochenek chleba
- nieprzyzwoite ilości czosnku i rozmarynu (3-5 ząbków)
- szczypiorek, białe wino
- bulion lub kostki rosołowe, nie więcej niż 1,5 kostki na 1,5l

Przygotowanie:

Oskubać chlebka ze skórek, a miąższ dość mocno pokruszyć (blender nawet się do tego nadał). Podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekaną cebulą i świeżo wyciśniętym czosnkiem aż do zarumienienia.

Zawartość patelni dodać do wrzącego bulionu, wsypać przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn lub inne zioła w zależności od upodobań)i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min, pod koniec dodać wino, doprawić, przed podaniem można posypać startym żółtym serem.

Czas: ok. 20 min

Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa