Rozwijając dział Kuchnia Polska w ramach akcji Gotujemy po polsku dodam przepis na zupę piwną. Pomysł podkradłam z książki ...Kuchnia Skandynawska z cyklu Podróże Kulinarne Rzeczpospolitej, aczkolwiek z oryginalnego przepisu zachowało się wyłącznie piwo i plastry cytryny (moim zdaniem niekonieczne) i wyszła zupa piwna po polsku, z rosołem i zagęszczana "po polsku".
- 0,5 l piwa
- łyżka masła
- mała cebulka
- 3 szklanki rosołu
- 2 plasterki cytryny
- jajko
- szklanka śmietany - kremówki
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, ziele angielskie, suszona włoszczyzna
- łyżka sera żółtego - OPCJONALNIE
- bułka czerstwa pokrojona w kostkę
- śmietana (np kwaśna) i jakieś zioło do przybrania
Przygotowanie:
Na maśle zeszklić cebulkę. Dolać rosołu, zagotować chwilkę, następnie piwa i włożyć plasterki cytryny. Tak gotować zupę, ale nie pozwolić zupie wrzeć. Wyjąć cytrynę. Dodać rozbełtane jajko, mieszać chwilę energicznie. Następnie dołożyć rozrobioną z odrobiną zupy mąkę, to samo powtórzyć z kremówką. Gotować aż nieco zgęstnieje. Podawać z przysmażonymi grzankami i kleksem śmietany.
Czas:ok 30 minut
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: zależy od piwa jakie chcesz użyć ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz