piątek, 5 listopada 2010

Wątróbka niedowiarka z jabłuszkami

Gotujemy po polsku!



Akcja „Gotujemy po polsku!” zorganizowana przez autorów bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja oraz portal zPierwszegoTłoczenia.pl jest rewelacyjną inicjatywą i okazją do wypróbowania połączenia, które chodzi już za mną jakiś czas.. Nie jest ono zbyt odkrywcze, ale osobiście jadłam tę potrawę po raz pierwszy.


Będzie to ...wątróbka niedowiarka, czyli taka wątróbka, która przekona do siebie chyba każdego (Pozdrawiam kolegę Nie-Ma-Czegoś-Takiego-Jak-Dobra-Wątróbka). Mnie akurat nie trzeba przekonywać! Powiem więcej, żałuję że nie dało się uchwycić jej zapachu.. Jej wyjątkowość polega na zaserwowaniu jej w formie zapiekanki z winnymi jabłkami i pieczonymi ziemniaczkami :)

Skoro Gotujemy o wszystko to dodam coś od siebie i pojawią się jescze zupa piwna i zapiekanka ziemniaczana mojego taty, czyli najlepsza na świecie (wiem co mówię!).


Składniki:
- 250g wątróbki
- 2 duże ziemniaki
- 2-3 kwaśne jabłka
- średnia cebula
- szklanka mleka
- sól, pieprz,
- kilka łyżek oliwy
- łyżka masła
- kopiata łyżka mąki


Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować, umyć dokładnie, nie obierać. Pociachać na półksiężyce, posmarować oliwą i włożyć na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200st.

- Wątróbkę w kawałkach włożyć do miseczki i zalać mlekiem, zostawić na 15 minut.

- Pokroić jabłka na kawałki, cześć pokroić drobniej (ok 2 łyżki drobno posiekanego jabłka).

- Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać watróbkę, opruszyć mąką i smażyć na wolnym ogniu, aż zmieni kolor z bordowawego na brązowy - maks 10 minut. Dodać 2 łyżki jabłka i dusić jeszcze ok. 5 minut.

- Wyjąć naczynie do pieczenia (np blacha), na środku położyć wątróbkę, otoczyć ją kawałkami jabłek i ziemniaków (upieczoną stroną cząstek do dna naczynia). Włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze zmniejszonej do 150st.


Czas: ok 40 minut
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa