Zimno, coraz zimniej.. A mnie trzeba słońca! Zatem funduję sobie takie "letnie wspomnienia". Zwłaszcza, że ten tydzień nie zaczął się zbyt kolorowo. Zatem na rozgrzanie i na nadzieję Zielony Gorący Kubek. Zupka - bomba witaminowa ze smakiem.
Składniki:
- cukinia
- seler naciowy (4 łodyżki)
- świeże oregano
- cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- mały oscypek
- opcjonalnie kubek jogurtu
- opcjonalnie sól i extra hot chili (nasionka)
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj, osusz. Nie obieraj. Pokrój w kostkę, selera w plasterki, ser w cząstki. Cebulkę przekrój na 4 części, czosnek na pół.
Cukinię z selerem, cebulą i czosnkiem ugotuj do miękkości. Pod koniec, na 3 min wrzuć oscypka i kilka łodyżek oregano. Wszystko zmiksuj blenderem. W razie potrzeby można zagęścić jogurtem i dopraw solą.
Nie jest to idealny krem, ale osobiście lubię warzywne farfocle w zupie.
Składniki:
- cukinia
- seler naciowy (4 łodyżki)
- świeże oregano
- cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- mały oscypek
- opcjonalnie kubek jogurtu
- opcjonalnie sól i extra hot chili (nasionka)
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj, osusz. Nie obieraj. Pokrój w kostkę, selera w plasterki, ser w cząstki. Cebulkę przekrój na 4 części, czosnek na pół.
Cukinię z selerem, cebulą i czosnkiem ugotuj do miękkości. Pod koniec, na 3 min wrzuć oscypka i kilka łodyżek oregano. Wszystko zmiksuj blenderem. W razie potrzeby można zagęścić jogurtem i dopraw solą.
Nie jest to idealny krem, ale osobiście lubię warzywne farfocle w zupie.
Czas: do 20 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Ale wspaniałość! Pożałowałam, że kupiłam tylko jedną cukinię i już ją wykorzystałam, bo gdybym miała składniki, to w tej chwili bym zrobiła taką zupkę!
OdpowiedzUsuńMNIAM!
uwielbiam jeśc zupę z kubka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy. Podobnie jak Asiejka kocham zupę pić prosto z kubka, z kromką ciepłego chlebka posmarowanego masłem.
OdpowiedzUsuńmhm, mhm, ja też, ja też :D
OdpowiedzUsuńzupa z kubka zupełnie inaczej mi smakuje :) lepiej.
OdpowiedzUsuńAż mi się zielono na duszy zrobiło. Wiosenny kolor i smak przez cały rok
OdpowiedzUsuń