Oj, jak mnie dawno nie było :)
Ależ się stęskniłam!
Szczerze mówiąc, przestałam sobie obiecywać, że znajdę czas na to, tamto i siamto. Znajdę, to znajdę.. Wszystko kręci się w szalonym tempie, ale jest raczej pozytywnie. Oczywiście, nie licząc szanownych studiów, ale tu postanowiłam po prostu spiąć poślady i zrobić co w mojej mocy, by mieć wreszcie ś w i ę t y s p o k ó j. Niezależnie od tego jak te zmagania się skończą, chcę wreszcie wiedzieć na czym stoję, by móc skupić się na innych, (po)ważnych sprawach. Trzymajcie zatem kciuki! Mocno!!!
Dziś kotlecik rybno-warzywny z purée marchewkowo-groszkowym (Ave blender!).
Składniki:
Kotlet
- ulubiony filet z ryby - sztuk 2
- 2 jajka
- mały brokuł
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- 3 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
- mała cebula
Purée
- 3 niewielkie marchewki
- opakowanie groszku mrożonego
- 1/4 kostki masła
- sól do smaku
- łyżka mąki
- 1/3 szklanki mleka/wody
- kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Kotlet
Brokuł ugotować i rozdziabać drobno widelcem. Równie drobno potraktować filety z rybki. Brokuł, rybkę wymieszać dłonią dokładnie wraz z rozkłóconym jajkiem, posiekaną drobno cebulką, solą, mąką i przyprawami. Formować w dłoniach niewielkie kotleciki, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Purée
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, ugotować ją razem z groszkiem w osolonej wodzie. Odsączyć. Dodać od razu masło, płaską łyżkę mąki. Zblendować albo utłuc łyżką do ziemniaków. Ewentualnie dodać odrobinę wody, jeśli wg gustu jest za gęste. Doprawić, dodać porwaną w palcach bazylię. Podawać np z brązowym ryżem. Dobry dodatek do ryb, a także dań mięsnych. Mnie wystarcza z ryżem albo kaszą :)
Czas: ok 30 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Ależ się stęskniłam!
Szczerze mówiąc, przestałam sobie obiecywać, że znajdę czas na to, tamto i siamto. Znajdę, to znajdę.. Wszystko kręci się w szalonym tempie, ale jest raczej pozytywnie. Oczywiście, nie licząc szanownych studiów, ale tu postanowiłam po prostu spiąć poślady i zrobić co w mojej mocy, by mieć wreszcie ś w i ę t y s p o k ó j. Niezależnie od tego jak te zmagania się skończą, chcę wreszcie wiedzieć na czym stoję, by móc skupić się na innych, (po)ważnych sprawach. Trzymajcie zatem kciuki! Mocno!!!
Dziś kotlecik rybno-warzywny z purée marchewkowo-groszkowym (Ave blender!).
Składniki:
Kotlet
- ulubiony filet z ryby - sztuk 2
- 2 jajka
- mały brokuł
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- 3 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
- mała cebula
Purée
- 3 niewielkie marchewki
- opakowanie groszku mrożonego
- 1/4 kostki masła
- sól do smaku
- łyżka mąki
- 1/3 szklanki mleka/wody
- kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Kotlet
Brokuł ugotować i rozdziabać drobno widelcem. Równie drobno potraktować filety z rybki. Brokuł, rybkę wymieszać dłonią dokładnie wraz z rozkłóconym jajkiem, posiekaną drobno cebulką, solą, mąką i przyprawami. Formować w dłoniach niewielkie kotleciki, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Purée
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, ugotować ją razem z groszkiem w osolonej wodzie. Odsączyć. Dodać od razu masło, płaską łyżkę mąki. Zblendować albo utłuc łyżką do ziemniaków. Ewentualnie dodać odrobinę wody, jeśli wg gustu jest za gęste. Doprawić, dodać porwaną w palcach bazylię. Podawać np z brązowym ryżem. Dobry dodatek do ryb, a także dań mięsnych. Mnie wystarcza z ryżem albo kaszą :)
Czas: ok 30 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa
Ciekawy zestaw - bardzo apetyczny jak dla mnie, bo sporo w nich warzyw, które lubię.
OdpowiedzUsuń