czwartek, 23 czerwca 2011

kotleciki rybne z warzywami i purée marchewkowo-groszkowe


Oj, jak mnie dawno nie było :)
Ależ się stęskniłam!


Szczerze mówiąc, przestałam sobie obiecywać, że znajdę czas na to, tamto i siamto. Znajdę, to znajdę.. Wszystko kręci się w szalonym tempie, ale jest raczej pozytywnie. Oczywiście, nie licząc szanownych studiów, ale tu postanowiłam po prostu spiąć poślady i zrobić co w mojej mocy, by mieć wreszcie ś w i ę t y s p o k ó j. Niezależnie od tego jak te zmagania się skończą, chcę wreszcie wiedzieć na czym stoję, by móc skupić się na innych, (po)ważnych sprawach. Trzymajcie zatem kciuki! Mocno!!!


Dziś kotlecik rybno-warzywny z purée marchewkowo-groszkowym (Ave blender!).

Składniki:

Kotlet
- ulubiony filet z ryby - sztuk 2

- 2 jajka
- mały brokuł

- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- 3 łyżki mąki

- oliwa do smażenia

- mała cebula


Purée

- 3 niewielkie marchewki

- opakowanie groszku mrożonego

- 1/4 kostki masła

- sól do smaku

- łyżka mąki
- 1/3 szklanki mleka/wody

- kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:
Kotlet

Brokuł ugotować i rozdziabać drobno widelcem. Równie drobno potraktować filety z rybki. Brokuł, rybkę wymieszać dłonią dokładnie wraz z rozkłóconym jajkiem, posiekaną drobno cebulką, solą, mąką i przyprawami. Formować w dłoniach niewielkie kotleciki, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie do uzyskania złotego koloru z każdej strony.

Purée

Marchewkę pokroić w drobną kostkę, ugotować ją razem z groszkiem w osolonej wodzie. Odsączyć. Dodać od razu masło, płaską łyżkę mąki. Zblendować albo utłuc łyżką do ziemniaków. Ewentualnie dodać odrobinę wody, jeśli wg gustu jest za gęste. Doprawić, dodać porwaną w palcach bazylię. Podawać np z brązowym ryżem. Dobry dodatek do ryb, a także dań mięsnych. Mnie wystarcza z ryżem albo kaszą :)

Czas: ok 30 min

Przygotowanie: proste

Dostępność składników: łatwa