piątek, 2 marca 2012

Zapiekanka makaronowa z szynką, serem żółtym i śliwkami suszonymi


Jedno wielkie ufffff.. Lekko na duszy, coraz lżej na ciele (co sobie bardzo chwalę), więc na weekend Wam, sobie i swoim gościom zaproponuję zapiekankę makaronową. Pamiętacie makaron z wódką (Penne alla vodka)? Nie mogłam się od niego ostatnio uwolnić, więc i tym razem sos będzie na bazie śmietany, bo takie smakują mi najbardziej. W mojej zapiekance w sobotę znajdzie się pewnie to, co już mam w lodówce.
Wrzucam zatem kolejny przepis na proste, szybkie i sycące danie, którym można zadowolić się zarówno w samotności, jak i w gronie najbliższych. W wersji ze zdjęcia w zapiekance z makaronem wylądował ser żółty, szynka drobiowa, kukurydza i śliwki suszone. Dla chętnych podane z rewelacyjnym sosem czosnkowym.

Składniki:
- opakowanie makaronu penne 400g
- ok 150g startego na drobnych oczkach ulubionego sera żółtego (u mnie była mozzarella i ser żółty typu salami)
- kubeczek śmietanki do gotowania 15o ml
- 2 łyżki ulubionego majonezu (opcjonalnie)
- 150g szynki drobiowej w kawałku
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Można zrezygnować ze śliwek i kukurydzy na rzecz innych dodatków, np brokułów, pora, cebuli. Ser żółty może być właściwie dowolny - polecam szczególnie oscypka i cheddar :)

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dobrze byłoby go nie rozgotować, a nawet lepiej żeby był niedogotowany niż przegotowany, bo będziemy go jeszcze chwilę piec w piekarniku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego albo brytfanki. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser jeśli jest w kawałku zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę albo posiekać. Śliwki pokroić drobno. Połowę sera, szynkę, śliwki, czosnek, kukurydzę wymieszać z makaronem. Do całości dodać śmietanę, majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Całość posypać pozostałym serem żółtym. Zapiekać 10 min w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180st.

Czas: do 30 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa

1 komentarz:

  1. w zapiekankach fajne jest to, że można wrzucic wszystko co zostało do zużycia w lodówce:) ja robię je zazwyczaj na obiad, bo makaronowe są pyszne i sycące:)
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń