piątek, 27 lipca 2012

Sałatka z tortellini


Sałatka z tortellini, ugotowanych na twardo jajek i sera żółtego, z domieszką mocno czosnkowego sosu. Najlepiej wykorzystać do niej trójkolorowe tortellini, bardzo ładnie wygląda. Może ktoś z Was pokusi się na przygotowanie ich własnoręcznie? Ja zadowalam się kupnymi, zwłaszcza jeśli przywiozłam je sobie z Włoch. Do polecenia jest zarówno tortellini z włoskim sugo jak i z zielonym pesto, ale dziś przedstawiam ciekawą sałatkę - smaczny pomysł kochanej Ani P., którą serdecznie pozdrawiam :)

Składniki: 
- 300g trójkolorowych* tortellini - mogą być grzybowe, z mięsem, z szynką wędzoną
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 200g kukurydzy słodkiej
- 200g pomidorków koktailowych
- 100g ulubionego tartego żółtego sera
- zielona cześć zielonej cebulki

Sos czosnkowy:
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 spore łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- łyżeczka musztardy (preferuję krem z gorczycy z miodem)
- sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu - poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody, nie przegotować (czyli tak jak nasze uszka) i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, czyli ok. 8 minut we wrzącej wodzie, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Łodygi cebulki umyć i pokroić drobno. 
Przygotować sos czosnkowy: przeciśnięty przez praskę i posiekany czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. 
Tortellini, jajka, kukurydzę, pomidorki, cebulkę wymieszać wraz z sosem czosnkowym. Posypać tartym serem żółtym.

Czas: 20 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa