Jeszcze zdążę! Ponieważ obiecałam przekazać przepis jak go sprawdzę, tak też czynię. Szczerze polecam: przygotowanie ciasta to chwila, najwięcej zajmuje oczyszczenie wydmuszek. Ale efekt wart!
Składniki:
Wydmuszki:
- - 12 niewielkich bio jajek
- - olej, np. słonecznikowy do natłuszczenia - ja z braku oleju natłuściłam oliwą. Jajka są ok ;)
- - sól - 100g na 1l wody
Brownie:
- - 2 tabliczki (20 dag) deserowej czekolady (spokojnie wystarczy jedna)
- - 60g miękkiego masła (120g jeśli decydujecie się na drugą tabliczkę czekolady)
- - 3 dobre jajka
- - mniej niż 1 szklanka cukru
- - szczypta soli
- - 1 szklanka mąki pszennej
- - 3 łyżki naturalnego kakao
Przygotowanie:
Wydmuszki: w skorupce każdego jajka wywiercić otworek - korkociągiem albo małym ostrym nożykiem. Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki krusząc fragmenty skorupki - moje otwory miały średnicę ok 1cm (powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka rękawa cukierniczego/ szprycy). Do środka jajka włożyć nożyk/ wykałaczkę, którym mieszając połączyć żółtko z białkiem i wylewać zawartość skorupek - 3 jajka z tego wykorzystamy do naszego brownie, z reszty można upiec inne ciasta albo zrobić jajecznicę :). Należy bardzo dokładnie wypłukać skorupki w środku, a potem włożyć do solanki (100g soli na 1 litr wody) i pozostawić na 30 minut - słona woda powinna wypełnić skorupki. Jeszcze raz opłukać skorupki w zimnej wodzie i wysuszyć. Do każdej skorupki wlać olej i poruszać nią tak, by ścianki w całości pokryły się tłuszczem, następnie nadmiar przelać do następnej skorupki i tak do końca. Nadmiar oleju należy wylać.
Ciasto czekoladowe: Roztopić na parze czekoladę z masłem (garnek z czekoladą i masłem ustawiamy na garnek z gotującą się wodą) i ostudzić. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę, dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Następnie połączyć mąkę, sól i kakao i dodać do jaj z czekoladą - wymieszać dokładnie. Tak otrzymamy ciasto, które trzeba włożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy. Wydmuszki włożyć do formy na muffinki wyłożonej folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, oczywiście dziurką do góry. Do każdej skorupki wycisnąć porcję ciasta, min 3/4 wysokości jajka - za mało ciasta spowoduje, że nie otrzymamy kształtu jajka. Za duża ilość ciasta "wyleci" górą i to nie stanowi problemu - po upieczeniu można to po prostu oderwać. Piec wydmuszki z ciastem 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie obrać z wydmuszek :)
Pozdrawiam i polecam :) Smakowite to :)
Czas: ok 60 min wraz z wyczyszczeniem i trzymaniem w solance wydmuszek
Pozdrawiam i polecam :) Smakowite to :)
Czas: ok 60 min wraz z wyczyszczeniem i trzymaniem w solance wydmuszek
Przygotowanie: średnie
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz