Pamiętacie tartę z bakłażanem, oliwkami i serem cheddar? Zestawienie
bardzo mi posmakowało. A że zostały składniki to uskuteczniłam makaron, do
którego sosu pomidorowego dodałam zgrillowanego bakłażana i czarne oliwki. Całość
zaserwowałam z lekką sałatą z kremem z octu balsamicznego i grzanki z masłem i
czosnkiem. Bardzo prosto, naprawdę szybko i wyszło super. Do tego deser z owoców, na które sezon jest w
pełni i mamy pełny, zdrowy posiłek. Serdecznie polecam!
Składniki (2 osoby):
- 250 makaronu spaghetti (u mnie Gran Duro)
- 1 duży pomidor albo 1/3 puszki pomidorów pelati
- 150g oliwek czarnych, bez pestek
- szklanka pokrojonego w kostkę bakłażana
- 1 żółta cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeże oregano
- oliwa
- ok 100g sera cheddar do posypania potrawy
- ok 150ml wody
Przygotowanie:
Bakłażana obrać, naciąć plastry widelcem lub nożem, posolić i odstawić
na chwilę. W tym czasie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany
czosnek. Pomidora pozbyć miąższu, pokroić w kostkę i dodać do oliwy (jeśli
używacie pomidorów pelati to wystarczy je wylać do garnka), poddusić na
niewielkim ogniu, dodać pokrojone w mini plasterki oliwki. Bakłażana pokroić w
drobną kostkę. Na oddzielnej patelni zgrillować bakłażana i dodać do gara z
sosem pomidorowym. Dodać wodę do podsmażonych warzyw. Dusić ok. 15 min na
niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać świeże oregano, doprawić do
smaku. Ugotować makaron według wskazówek. Jeszcze gorący wymieszać z sosem,
rozłożyć na talerzach i posypać serem cheddar.
Czas: mak 25min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa – ser cheddar można kupić np. w
Lidlu albo w Almie. Można dodać parmezan czy inny,
lubiany przez Was ser.
wygląda apetycznie:) świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń