piątek, 24 maja 2013

Makaron spaghetti z bakłażanem, czarnymi oliwkami i serem cheddar




Pamiętacie tartę z bakłażanem, oliwkami i serem cheddar? Zestawienie bardzo mi posmakowało. A że zostały składniki to uskuteczniłam makaron, do którego sosu pomidorowego dodałam zgrillowanego bakłażana i czarne oliwki. Całość zaserwowałam z lekką sałatą z kremem z octu balsamicznego i grzanki z masłem i czosnkiem. Bardzo prosto, naprawdę szybko i wyszło super.  Do tego deser z owoców, na które sezon jest w pełni i mamy pełny, zdrowy posiłek. Serdecznie polecam!
                                      
Składniki (2 osoby):
- 250 makaronu spaghetti (u mnie Gran Duro)
- 1 duży pomidor albo 1/3 puszki pomidorów pelati
- 150g oliwek czarnych, bez pestek
- szklanka pokrojonego w kostkę bakłażana
- 1 żółta cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeże oregano
- oliwa
- ok 100g sera cheddar do posypania potrawy
- ok 150ml wody

Przygotowanie:
Bakłażana obrać, naciąć plastry widelcem lub nożem, posolić i odstawić na chwilę. W tym czasie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Pomidora pozbyć miąższu, pokroić w kostkę i dodać do oliwy (jeśli używacie pomidorów pelati to wystarczy je wylać do garnka), poddusić na niewielkim ogniu, dodać pokrojone w mini plasterki oliwki. Bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na oddzielnej patelni zgrillować bakłażana i dodać do gara z sosem pomidorowym. Dodać wodę do podsmażonych warzyw. Dusić ok. 15 min na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać świeże oregano, doprawić do smaku. Ugotować makaron według wskazówek. Jeszcze gorący wymieszać z sosem, rozłożyć na talerzach i posypać serem cheddar.

Czas: mak 25min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa –  ser cheddar można kupić np. w Lidlu albo w Almie. Można dodać parmezan czy inny, lubiany przez Was ser.