czwartek, 23 maja 2013

Kacza w KBK: Rollsy cynamonowe z karobem


Cyklu Kacza w Kuchni Bez Kitu ciąg dalszy. Przed Wami wyśmienite (wiem co mówię) rollsy cynamonowe – takie mini drożdżówki z ekstra nadzieniem. Bardzo dokładny przepis od Kaczy poniżej:


Rollsy cynamonowe (ślimaki cynamonowe) z karobem
 

Składniki:
- 5 dag drożdży

- 1 szklanka letniej (lekko ciepłej) wody
- 4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
- 100g oleju (1/2 szklanki) - u mnie rzepakowy  
- 1 całe jajko i 1 żółtko (białko pozostanie nam do wysmarowania ślimaczków)
- 3 szklanki mąki (około 500 g) u mnie tym razem 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklanka pszennej zwykłej (luksusowej)
- 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:
- 100g masła - rozpuścić

- 100g orzechów (włoskie, laskowe lub migdały) - zmielić
- 200g cukru brązowego nierafinowanego
- 2 - 4 opakowań mielonego cynamonu (u mnie opakowania po 15 g) w zależności od tego jak bardzo uwielbiamy cynamon :)
- 3 łyżki karobu (nie jest wymagane jeśli go nie posiadamy)

Lukier:
- cukier puder
- łyżka soku z cytryny

- odrobina wrzątku

Przygotowanie: 

1. Drożdże dać do rondelka, rozdrobnić widelcem i zasypać cukrem - poczekać aż się rozpuszczą i następnie dodać wodę. Wymieszać, dodać olej, jajko i żółtko - rozbełtać widelcem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
2. Do miski wsypać mąkę i sól, wlać podrośnięty rozczyn i wymieszać mikserem przez kilka minut (końcówkami świderkowymi). Pozostawić do wyrośnięcia na 40 do 60 minut.
3. W czasie jak rośnie ciasto możemy przygotować mieszankę cynamonową - orzechy rozdrobnić (używam do tego celu rozdrabniacza/przystawki siekającej od blendera) i wsypać do jakiegoś pojemnika, dodać cukier cynamon i karob - wszystko razem wymieszać, a jeśli jest to pojemnik zamykany szczelnie, to nakładamy dokładnie pokrywkę i wstrząsamy do połączenia wszystkich składników (dla mnie przyjemniejsza opcja).
4. Po wyrośnięciu ciasto (lub jego część) wyłożyć na stół lub stolnicę wysypaną mąką (u mnie krupczatka - świetnie nadaje się do podsypywania). Rozwałkować na szeroki i długi  prostokąt, posmarować roztopionym masłem i wysypać przygotowaną mieszanką/ nadzieniem cynamonowym w miarę równą warstwą. Należy zostawić wąski pasek od strony gdzie planujemy zakończyć zawijanie.
5. Zawijać od brzegu w rulon (im zwięźlej tym nasze ślimaczki będą bardziej zwarte). Jeśli koniec ciasta nie chce się przykleić posmarujmy go odrobiną wody i dodatkowo możemy docisnąć do wierzchniej warstwy ciasta jak przy klejeniu pierogów.
6. Rulon kroimy na plasterki (im grubsze tym nasza drożdżóweczka wyższa i tym samym mniejsza ich ilość), układamy na blasze przeciętą stroną do góry, smarujemy białkiem, żeby zrobiły sie ładnie rumiane w czasie pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczemy w 180 st. 20 - 30 minut (w zależności od piekarnika).
7. Do przygotowania lukru potrzebujemy rondelek, do którego wsypujemy kilka kopiastych łyżek cukru pudru, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odrobinę wrzątku - im mniej tym lepiej bo zawsze lepiej go jeszcze dodać niż musieć w nieskończonośc dosypywać pudru. Ucieramy kulą lub warzechą (drewnianą łyżką) i polewamy wedle uznania nasze ślimaczki.


Ja polewam tylko część z nich, a te których nie skonsumuję lub nie mam planu konsumpcji w najbliższym czasie zamrażam, aby cieszyć się nimi także w innym czasie :) Rozmrażam w piekarniku przez chwilkę w niezbyt wysokiej temperaturze i po odgrzaniu polewam lukrem  - są wtedy świeżutkie i pachnące. Zwykle specjalnie robię ich więcej, żeby mieć zapasy (pod warunkiem że jest miejsce w zamrażalniku). Jest jeszcze jedna opcja - nie robimy naszych ślimaczków z całości ciasta, a tę niewykorzystaną część mrozimy, a resztę nadzienia zamykamy w pojemniku/słoiku i chowamy np. do lodówki lub szafki, jak kto woli. Jak najdzie nas ochota ciasto rozmrażamy i wykonujemy czynności od punktu 4 (tyle, że przed wyłożeniem na stolnicę ciasto nie musi znów wyrastać, gdyż przechodziło już ten proces).


Smacznego :)


Czas: ok 1 godz. + czas wyrastania ciasta

Przygotowanie: średni poziom trudności

Dostępność składników: karob