niedziela, 2 czerwca 2013

Zupa cebulowa Julii Child - z grzankami z serem


Co jakiś czas oglądam program French Chef prowadzony przez Julię Child. Część filmów zamieszczona jest na youtube - uwielbiam je! Jobla na punkcie mam odkąd oglądnęłam Julie&Julia - jeden z moich ulubionych filmów; nie dość że o Julii Child, to jeszcze z jedną z moich ulubionych aktorek - Meryl Streep. Nie wspominając o zdjęciach jedzenia, które sprawiają że mogłabym oślinić telewizor...
Oglądnęłam program o zupie cebulowej, zajrzałam do książki "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni" (ekhem, to jest jedyna książka J.Ch. którą  posiadam i chętnie przyjmę następne) i pokusiłam się o przygotowanie zupy. Kiedyś przyrządzałam bardzo podobną zupę cebulową z przepisów Casanovy - też polecam serdecznie. Zupa Casanovy ma bardzo podobne składniki i proporcje, z uwagi jednak na gust gości, których nią podejmowałam, nieco zmodyfikowałam przepis (znajdziecie uwagi w linku). Tym razem przygotowałam ją dokładnie według przepisu i stwierdzam, że francuska zupa cebulowa au gratin jest po prostu wspaniała. Na niedzielę idealna!  

 Składniki (4-6 porcji): 
- 3 łyżki masła 
- 1 łyżka oleju 
- 8 szklanek pokrojonej w piórka cebuli
- 2 łyżki mąki 
- 5 szklanek - 1l bulionu wołowego 
- 1/2 szklanki koniaku lub brandy 
- 1szklanka białego wytrawnego wina  
- przyprawy: ważne 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki cukru a ponadto świeży pieprz, ostra papryka (ta ostatnia niekoniecznie)

grzanki:
- po 2-3 kromki bagietki/ bułki na osobę
- masło do posmarowania kromek (i jeśli przygotowujemy na patelni to do smażenia grzanek)
- 150g sera żółtego, u mnie cheddar

Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewać masło i olej. Dodać cebulę i dusić na słabym ogniu powoli przez 20 minut, do czasu aż zmięknie. Dodać sól i cukier, smażyć dalej 15-20 minut na średnim ogniu, po to by przyrumienić cebulę. Cebulę oprószyć mąką i smażyć jeszcze jakieś 3 min, cały czas mieszając. Zupę zdjąć z ognia - na tym etapie ma ona konsystencję zasmażki cebulowej - wlać 2 szklanki gorącego bulionu, koniak i zamieszać. Następnie dodać resztę bulionu i białe wino. Gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 25min.

Grzanki można przygotować oddzielnie w piekarniku albo na patelni pod przykrywką. W tej ostatniej wersji na jak najmniejszej ilości tłuszczu. Ja robię to albo w piekarniku: kromki pieczywa smaruję masłem, posypuję tartym serem i piekę w piekarniku ok 10min aż ser się całkowicie rozpuści. Drugi sposób: Zupę umieszczamy w żaroodpornym garze (np takim jak na załączonym filmie programu French Chef z J.Ch.), wkładamy kromki pieczywa, całość obsypujemy obficie serem żółtym i umieszczamy w piekarniku aż chleb się upiecze, będzie chrupki, a ser złoty i rozpuszczony.

Czas: ok 1h, ale naprawdę warto
Przygotowanie: średni stopień trudności
Dostępność składników: łatwa



2 komentarze: