niedziela, 22 stycznia 2012

Francuska zupa cebulowa Casanovy


Dziś następny przepis z książki "Rozkosze podniebienia według Casanowy, czyli sztuka uwodzenia przy stole" Georga A. Wetha. Prezentowałam już zupę chlebową, dziś także zupa jako że rozkochałam się w nich ostatnio. Francuska zupa cebulowa, według menu które przygotował Michael Lacher, "Alte sonne" (Ludwigsburg).

Składniki:
- 500g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 250ml wina białego wytrawnego
- 1l rosołu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki koniaku
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 150g sera tartego (np. Beaufort)
- szczypiorek do przybrania

W mojej wersji zupy cebulowej: nie ma wina i koniaku, dodaję 0,5l rosołu więcej. Całość zagęszczam 3 łyżkami śmietany. Zamiast tostów potrzebny będzie groszek ptysiowy albo domowe grzanki.

Przygotowanie:
Cebule obraną pokroić w talarki, czosnek obrać i zmiażdżyć. Rozgrzać w garnku masło, na nim zesmażyć cebulę i czosnek. Dodać wino, rosół i gotować ok 20-25 min na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać koniaku.
Ja zawsze przecieram tak przygotowany wywar przez sito. Ponadto nie zawsze wykorzystuję koniak, czasem dodaję zamiast alkoholu śmietanę (ok 3 łyżki), mieszam dokładnie, aby się nie ścięło i blenduję by uzyskać zupę-krem, moją ulubioną. Podaję z groszkiem ptysiowym albo obsmażonymi na złoto grzankami i odrobiną tartego sera.
Wracając do przepisu oryginalnego: nagrzać piekarnik do 250st i zrumienić w nim pokrojone w trójkąty kromki pieczywa tostowego. Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek, na wierzch położyć grzanki i posypać obficie serem. Wstawić do piekarnika na ok 10 minut, następnie wyjąć i serwować posypane jakimś dekoracyjnym zielskiem, np szczypiorkiem.

Czas: ok 50min przepis oryginalny, moja wersja ok 35min.
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa