poniedziałek, 22 marca 2010

Lazania, lasagne verde




 Na dziś makaron - lazania z mięsem, danie które łagodzi obyczaje. Sprawdzone tysiąckrotnie na takim jednym :]


Składniki:
- makaron do lazanii - na formę 10x40cm 8 płatów
farsz:
- 500g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo - wołowego)
- 200g boczku (lepiej wędzony)
- 200g wątróbki drobiowej
- 4 pomidory lub 400g pomidorów z puszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 50g koncentratu pomidorowego
- zioła (najlepiej świeże, ale suszone też dają radę ;)
bazylia, oregano, czubryca czerwona (jeśli nie masz, to bez też wyjdzie)
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, papryka ostra
Beszamel:
-5 łyżek masła
-5 łyżek mąki
-3 szklanki mleka
-gałka muszkatołowa
do posypania:
-parmezan
-mozzarella (lub inny ser) 
Przygotowanie:
1) W pierwszej kolejności zajmij się makaronem. Większość przepisów podaje, aby go nie gotować. Ponieważ jednak nie lubię kiedy makaron w lazanii jest twardawy, a także nie mam wystarczająco dużo cierpliwości do stania nad garnkiem i oddzielania płatów/gotowania każdego po kolei radzę sobie w następujący sposób. Zanim zajmę się przygotowaniem farszu rozkładam płaty na blasze (vel. talerzach), zalewam wrzątkiem i zostawiam na czas reszty przygotowań

2) Farsz - na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić i dusić posiekane drobniutko boczek i wątróbkę. Następnie dodać mięso mielone. Całość dokładnie wymieszać - rozdrobnić np za pomocą widelca. Chodzi o uzyskanie bardzo drobnego mięsa. Obsmażyć całość mięsa i kiedy nabierze koloru -zmniejszyć ogień i zalać winem. Mieszać kilka minut, aż wino wyparuje. Wówczas dodać pomidory z puszki (jeśli masz pomidory to najpierw obierz je ze skórki i pozbądź się miąższu) i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, papryką, czubrycą czerwoną*, bazylią, oregano itp, ale tak by nie "przykryć" smaku pomidorów

3) Beszamel - na wolnym ogniu roztopić masło. Dodać mąkę i energicznie, bardzo dokładnie, z cierpliwością mieszać, aż nie będzie grudek. Następnie dodawać bardzo powoli ciepłe mleko (podgotowane z czosnkiem i szczyptą gałki muszkatołowej) i mieszać do uzyskania kremowej, zwartej konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową jeśli nie dodałeś wcześniej do mleka

4) Złożyć lazanię. Na samo dno naczynia nieco beszamelu. Potem: makaron, farsz, zioła, makaron, beszamel, makaron, farsz, zioła, makaron, duuużo beszamelu, parmezan, mozarella, odrobina ziół. Wsadzić do piekarnika na około 30minut 180st :)

Gotowe :)

Czas: Ok 60 minut
Przygotowanie: średnio trudne
Dostępność składników: łatwa