poniedziałek, 12 kwietnia 2010

Biszkopt Klasyczny

Fundament wspaniałych tortów, wyśmienitych ciast, wymyślnych deserów. Sprawdza się zawsze i wszędzie. Bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny. Dziś dodaję klasyczny biszkopt - babeczki właśnie z tego ciasta stanowią jedną z pysznych ozdób świątecznego stołu u mojej mamy.

Składniki*:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 1,5 szklanki cukru białego
- 2 łyżki krupczatki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
*na tortownicę średnią
Przygotowanie:
Jajka z wodą i cukrem ubijać około 20 minut do uzyskania idealnej konsystencji - puszystej. Następnie stopniowo w niewielkich ilościach dodawać wszystkie mąki, delikatnie mieszać do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Przelać do potraktowanych tłuszczem i bułką tartą/wyłożonej papierem do pieczenia formy (foremek) i piec 30 minut w temp. MAX 200st.

Osobiście uwielbiam z masłem orzechowym/czekoladą/konfiturą wiśniową/miodem i kokosem/owocami w syropie.. no dobra, uwielbiam biszkopta generalnie ;)
Czas: 60 minut
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta