poniedziałek, 22 marca 2010

Makaron z sosem bolońskim

Składniki:
- makaron tagliatelle
- Sos Boloński - przepis znajdziecie w zakładce
Sosy i Dipy
- parmezan do posypania gotowego dania


Gotowanie makaronu
al dente:
Jest to makaron gotowany na pół-twardo, jędrny, w dosłownym tłumaczeniu "na zęba". Jeśli nie jest to określone na opakowaniu, to czas gotowania makaronu wynosi 5-12 min, nie dłużej. Należy dodać ok 2 łyżek oliwy i trochę soli. Co jakiś czas próbować, jeśli się nie ma wprawy. Nie zostawiać w wodzie, bo rozmięknie, a to byłoby nie do przyjęcia ;)

Makaron Tagliatelle
Z włoskiego tagliare - ciągnąć. Ma kształt długich, "ciągniętych" wstążek. Jest klasycznym makaronem włoskim, podawanym z sosami - mięsnymi jak bardziej znane bolognese czy carbonara, ale także lżejszymi, jak np:
-pomodoro e basilico - z pomidorami i bazylią,
-uovo e formaggio - z jajkiem i serem,
-spinaci - ze szpinakiem
-noci - z orzechami
Przyprawy
do Sosu Bolońskiego (znajdują się także w przepisie w zakładce Sosy i Dipy) powinny być świeże. Zioła bazylia, oregano, tymianek, opcjonalnie cząber - to znakomity dodatek do sosów pomidorowych i innych potraw, mający właściwości lecznicze. Niektórzy dodają cynamon.
Parmezan
Słynny na cały świat Parmigiano Reggiano, pochodzący z regionów Parma, Emilia-Romania, Bolonia, Modena. Jest to ser z mleka krowiego z dodatkiem soli. Dojrzewa 2-3 lat. Po okresie leżakowania jego dojrzałość sprawdza się specjalnym młotkiem - jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że nadaje się do konsumpcji.