czwartek, 18 marca 2010

Ryż na mleku z imbirem

Coś na ząb, małe śniadanie czy słodki podwieczorek.

Składniki:
200g ryżu białego, długiego
3/4l mleka tłustego
1 łyżka startego, świeżego imbiru (lub pół łyżki suszonego/granulowanego imbiru)
3 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego białego, ale wówczas 4 łyżki)


Przygotowanie:
Ugotować ryż w mleku (nie w wodzie) wg czasu podanego na opakowaniu. Na ostatnie 5 min gotowania dodać imbir i cukier. Kiedy ryż się ugotuje odstawić w ciepłe miejsce (np zawinąć w ręcznik i wsunąć pod pościel) i zostawić do momentu, aż ryż wchłonie mleko do końca - konsystencja takiego kleiku :) Podawać z płatkami czekoladowymi/startą czekoladą/wiórkami kokosowymi/suszonymi owocami.. czyli jak kto lubi :)

Czas-gotowania ryżu+10min
Przygotowanie-dziecinnie proste
Dostępność składników - łatwa

4 komentarze:

  1. z imbirem jeszcze nie robiłam! a kocham wszelkie ryże. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niedługo z wodą różaną dodam :) też polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu jeśli biały cukier to więcej?:> chyba błąd gdyż cukier biały słodszy od brązowego jest:)

    OdpowiedzUsuń