Przepis na klasyczne, wykwintne jajeczko po wiedeńsku plus wersja mojej mamy, czyli jajko w szklance wymerdane z chlebkiem i ewentualnymi dodatkami. Bardzo sprytny sposób na zmuszenie małej Agatki, niejadka, do zjedzenia śniadania :) Do tej pory takie jajko jest moim ulubionym.
Składniki:
1 świeże jajko *z odpowiedniego chowu - muszę to dodać, skoro podaję przepis mamy :)
1 łyżeczka masła
szczypta soli
*kromka chleba pszennego
Przygotowanie:
Szklankę włóż do małego garnka wypełnionego wodą do wysokości 1/3 szklanki, przy czym szklanka musi stabilnie stać. Ustaw na wolnym ogniu, wbij jajko do szklanki. Po kilku minutach białko się ścina, a żółtko nadal pozostaje płynne. Posyp szczyptą soli. Do zjedzenia prosto ze szklanki - podawaj posypane szczypiorkiem, z tostami albo ze świeżą bułeczką posmarowaną masełkiem.
*Wersja wg mnie smaczniejsza: Kiedy jajko powoli zaczyna się ścinać wrzuć podrobioną w rękach kromkę chleba, dodaj masło i wymieszaj całość. Możesz dodać łyżkę majonezu, szczyptę papryki.. jak kto lubi. Gotowe:)
Czas: do 10 min
Przygotowanie: dziecinnie proste
Dostępność składników: łatwa
Szklankę włóż do małego garnka wypełnionego wodą do wysokości 1/3 szklanki, przy czym szklanka musi stabilnie stać. Ustaw na wolnym ogniu, wbij jajko do szklanki. Po kilku minutach białko się ścina, a żółtko nadal pozostaje płynne. Posyp szczyptą soli. Do zjedzenia prosto ze szklanki - podawaj posypane szczypiorkiem, z tostami albo ze świeżą bułeczką posmarowaną masełkiem.
*Wersja wg mnie smaczniejsza: Kiedy jajko powoli zaczyna się ścinać wrzuć podrobioną w rękach kromkę chleba, dodaj masło i wymieszaj całość. Możesz dodać łyżkę majonezu, szczyptę papryki.. jak kto lubi. Gotowe:)
Czas: do 10 min
Przygotowanie: dziecinnie proste
Dostępność składników: łatwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz