poniedziałek, 12 kwietnia 2010

Tort Czekoladowy


Po prostu coś wspaniałego...
Mięsisty, barrrrdzo czekoladowy, uzupełniony idealnie wiśniami w alkoholu. Znika w tempie zastraszającym. Ten tort czekoladowy jest bezkonkurencyjny :)


Składniki:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,3 szklanki mąki
- 250g masła
- 2 jajka
- 1,2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,2 łyżeczki sody
- 250 ml śmietany
- olejek waniliowy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki syropu wiśniowego
- 20 wiśni nasączonych alkoholem
- wiórki kokosowe/płatki migdału (do posypania)

Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka, łyżkę oleju i kakao miksować dodając ok 150ml śmietany, ok 175g miękkiego masła i 3/4 szklanki cukru pudru. Gdy wszystkie składniki się połączą w gładkie ciasto, należy je podzielić na dwie części. Każdą z tych części piec 30min w tortownicy wyłożonej papierem w temperaturze 180st. Otrzymamy dwa placki.

Masa
Rozpuścić czekoladę wkładając ją do garnuszka na przemian z kawałkami masła (70g), powinniśmy uzyskać płynną konstystencję. Po ostygnięciu należy dodać pół szklanki śmietany, łyżeczkę olejku i syropu wiśniowego. Pomieszać i dodać przesiany cukier puder (ok pół szklanki), całość jeszcze raz dokładnie wymieszać, tak by masa była gładka.


Na jeden krążek ciasta wyłożyć połowę masy, ułożyć wiśnie i przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Resztę masy rozprowadzić na cieście i posypać wiórkami kokosu albo płatkami migdałów.


Naprawdę polecam!

Czas: ok 80 min
Przygotowanie: średnio trudne
Dostępność składników: łatwa