poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Szpinak i zupa-krem ze szpinaku


Składniki na szpinak do obiadu:
- 400g szpinaku*
- jajko
- pół szklanki śmietanki/jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól
Składniki na zupę:
- to co wyżej
- 1 mała cebulka
- 2 szklanki bulionu/rosołu
- parmezan
- 2 kromki chleba (ciemny lepszy)
Przygotowanie szpinaku:
Szpinak dokładnie umyć i odciąć łodygi. Szpinak mrożony zagrzać wg przepisu na opakowaniu. Niezależnie od szpinaku - poddusić go na wolnym ogniu, na oliwie, z dodatkiem czosnku. Pod koniec gotowania dodać roztrzepane jajko. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego szpinaku, wymieszać dokładnie i wlać do szpinaku. Dosolić do smaku.

Przygotowanie zupy:
Przygotuj szpinak jak w przepisie wyżej, dusząc go na oliwie, czosnku
i drobno posiekanej cebuli.
Na końcu przygotowywania dolać bulion warzywny/rosól (co masz). Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito,
ale nie będzie to idealnie gładka konsystencja - i dobrze :)
Na jak najmniejszej ilości oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę kromki chleba. Do zupy szpinakowej dodać chlebek i posypać parmezanem i spałaszować ze smakim :)

Czas: do 15/25 min
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta