niedziela, 2 maja 2010

Melon w szynce parmeńskiej, słowo o Szynce Parmeńskiej


Idealna przekąska, bo po pierwsze - niezrównana w smaku, a po drugie - błyskawiczne w przyrządzaniu. Polecam jako przystawkę przed daniem głównym.

Słowo o szynce parmeńskiej:
Prosciutto di Parma jest królową pośród włoskich wędlin surowych (z jęz. włoskiego "crudo"). Jest wyjątkowo delikatna, ma specyficzną fakturę i aromat. Jest to szyneczka wieprzowa, podawana zazwyczaj pokrojona w cieniutkie plasterki. Swój niezwykły smak zawdzięcza sposobowi przygotowania. Ważną rolę odgrywa czas. Szynka parmeńska dojrzewa około roku poddawana procesowi suszenia z dodatkiem soli i tłuszczy.
Serwuje się ją z odpowiednimi sałatami, owocami, winami, serami. Stanowi także dodatek do dań gorących, np. jako nadzienie tortellini.
Oryginalna oznakowana jest symbolem korony jak tu www.prosciuttodiparma.com.

Składniki na 4-6 osób:
- dojrzały melon
- plastry cieniusienkiej szynki parmeńskiej (ok 12 szt)
- oliwa, ocet balsamiczny najlepiej z Modeny

Przygotowanie:
Cząstki schłodzonego wcześniej melona owinąć w plastry szynki parmeńskiej. Skropić bardzo delikatnie oliwą i octem, ewentualnie obsypać gruboziarnistą solą.. i postarać się nie zjeść po drodze do gości :)


Czas: 5 minut
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: szynkę parmeńską kupisz w sklepie włoskim albo w marketach Alma