piątek, 7 maja 2010

Koreczki na imprezę



Kolorowe, smaczne, łatwe w przygotowaniu, zależne pd inwencji twórcy. Ozdobią imprezowy stół, ale także dwuosobowe menu czy to śniadaniowe czy kolacyjne. Wrzucam przepis na koreczki. Mój ulubiony zestaw to feta z dodatkami.



Składniki:
- przekrojone na pół pomarańcza, grejpfut, główka kapusty - jako podstawa do przymocowania koreczków - im ciaśniej tym ładniej :) Może być także po prostu talerzyk (jeśli podstawa koreczka jest stabilna, koreczki można ładnie poukładać).
- wykałaczki

przykładowe koreczki:
- feta/ twardy ser solankowy
- oliwka
- papryka czerwona

- ser pleśniowy, np lazur błękitny
- śliwka suszona

- ser wędzony
- kabanos
- ogórek kiszony/ sałatkowy

- smalec zimny, możliwy do pokrojenia w kostkę
- ogórek kiszony
- pumpernikiel

- winogrono zielone
- ananas
- kiwi

Najważniejsza jest fantazja - mogą być wszelkie wędliny, wszelkie kolorowe warzywa, owoce, twardy ser żółty, biały pleśniowy.

Przygotowanie:
Pociachać na malutkie kawałki składniki - warzywa, owoce, wędlinę, ser. Ananasa, jeśli nie puszkowy - obrać, tak samo np kiwi. Oliwki zostawić w całości, winogrono także. Sery, chleb czy smalec pokroić w kostkę ok 1-1,5cm. Wszystkie składniki nabijać na wykałaczki, dbając o różnorodność smaków (np ser-warzywko-wędlina-warzywko) i kolorów.
Podstawę (pomarańczę albo kapustę - w zależności od ilości koreczków) przeciąć na pół. Koreczki wbijać w podstawę, umieszczając je możliwie blisko siebie.
Jeśli rezygnujesz z podstawy możesz "postawić" koreczek wykorzystując prostokącik chlebka (np chleb-smalec-ogórek kiszony) albo taką kolorową, warzywną wykałaczką ozdobić półmisek mięs czy deskę serów.
Osobiście przygotowuję takie koreczki zazwyczaj z tego, co mi pozostało po wcześniej przygotowywanych potrawach.
Podawać same lub z sosami - np czosnkowym, ziołowym czy chrzanowym. Koreczki owocowe - np z fondue czekoladowym.
Przeróżne pomysły znajdziesz w googlowej grafice :)
Czekam na Wasze propozycje!

Czas: 15 minut
Przygotowanie: Bardzo proste
Dostępność składników: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz