poniedziałek, 3 maja 2010

Natalia w Kuchni Bez Kitu: Szarlotka


Przepis znaleziony na Moich Wypiekach (http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Szarlotka-spod-samiuskich-Tater.html), zmieniłam tylko masę jabłkową. Połączenie cynamonu i jabłek wprost idealne, nie tylko na zimowe wieczory.

Składniki (na kwadratową formę 24cmx24cm):
- 30 dag mąku krupczatki
- 150g masła/margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki śmietany


- 1,5 kg jabłek
- cukier
- cynamon
- 2 łyżki bułki tartej do posypania


Przygotowanie:
Ciasto dokładnie zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia,
a następnie 2/3 ciasta. Tak wyłożoną formę oraz pozostałe ciasto schować do lodówki na minimum pół godziny.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka, który nastawić na małym ogniu (ja dodaję łyżeczkę octu, żeby się nie przypaliły). Jabłuszka pilnować, a gdy zrobią się miękkie dodać cukier i cynamon.

Wyciągnąć z lodówki formę, ponakłuwać widelcem ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 10 min. Następnie wyjąć i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach wprost na masę. Piec przez ok 60 min w temp. 170st.
Smacznego :)

Czas: ok 120 minut
Przygotowanie: Łatwe
Dostępność składników: Prosta