
Uwielbiam zapiekanki, lubię ziemniaki, kurczaka i sery. Zatem połączenie musiało mnie zadowolić - proste. Prosta jest także zapiekanka, nie wymaga ani nakładów pracy, ani czasu. Będzie idealna zarówno na obiad jak i na kolację. U mnie była jednym z kilku dań na mini imprezce.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 duża pierś z kurczka
- mozzarella
- parmezan
- parmezan
- ser topiony dobrej jakości (opakowanie)
- pół szklanki śmietany do gotowania
- pół szklanki śmietany do gotowania
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1,5 szklanki bulionu
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, następnie obsmażyć na złoto na oliwie. Tak przygotowane ziemniaczki ułożyć na dnie brytfanki (jakiegoś naczynia do pieczenia).
2. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
3. W małym garnku zagotować na wolnym ogniu śmietankę z serkiem topionym, aż do uzyskania płynnej konsystencji.
4. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać kurczaka, zrumienić. Dodać czosnek i minutę później bulion. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, potem bez przykrywki aż ilość płynu się zredukuje .
5. Dodać serek rozpuszczony w śmietance i wymieszać. Tak przygotowanego kurczaka wyjąć na ziemniaki.
6. Całość posypać mozzarellą i parmezanem.
7. Piec ok 20-25 min w temperaturze 180 st.

Czas przygotowania: ok 1 h
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta
Przygotowanie: łatwe
Dostępność składników: prosta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz