niedziela, 28 listopada 2010

Risotto, małże czyli wspomnienie dobrych znajomych i Léon de Paris


Risotto - jedna z potraw przywiezionych do Włoch przez Marco Polo z dalekich Chin. Chińczycy, mądre ludzie; co mnie nie urzeka ma swoje korzenie właśnie tam. A przynajmniej tak zawsze twierdzi Bai (ach, Bai, jak ja za Tobą tęsknieeeeeeeeee!). Niemniej jednak małże uwielbiam jeść niezależnie od tego skąd są i gdzie ja jestem, np w formie risotto. Proste, pyszne, szybkie w wykonaniu.. czyli same plusy.

Małże, mule albo omułki - rarytas, dawniej podstawowy posiłek rybaków. Uświadczyć małży w Polsce wcale nie jest łatwo, choć zdecydowanie lepiej niż kilka lat temu. W krajach Europy Zachodniej małże są chyba w każdym spożywczaku. Oczywiście mam na myśli np mięso małży, świeże małże są na odpowiednich stoiskach na targach rybnych czy też w większych sklepach.
Doprawić świeże małże, zdecydować które są zdatne do spożycia to jednak prawdziwa sztuka, której - hmm - nie znam. Ale mogę odesłać Was na choćby
ugotuj.to, a tam na pewno znajdziecie wskazówki.
A oto "porcyjka" w restauracji Léon de Paris, specjalizującej się w małżach:


Siedzibę główną Léon ma, o ile się nie mylę, w Brukseli, ale ma swoje restauracje też w Paryżu i tam zostało wykonane zdjęcie. Współtowarszyszka ładna, to nie wycięłam ze zdjęcia ;D

Składniki:
- ryż biały, długi, może być jaśminowy około 300g
- opakowanie mięsa małży 200g
- 5 średnich pieczarek
- zielona cebulka
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- sos do owoców morza, który można zastąpić także smacznym sosem ze składników:
+2 łyżki majonezu
+kilka kropel sosu ostrygowego
+łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
Umyj i wyczyść pieczarki (obierz jeśli wolisz), pokrój na plasterki i podsmaż na oliwie. Na oddzielnej patelni zesmaż mięso małży - najpierw uważnie na ostrym ogniu 3 minuty (aż się zrumienią), a potem duś na wolnym ogniu ok 5-7 min pod przykrywką, następnie zdejmij przykrywkę i poczekaj aż odparuje woda (jakieś 5 min, może dłużej).
Pociachaj drobno cebulkę zieloną.
Wymieszaj ryż z małżami, pieczarkami i sosem. Jeśli nie masz sosu do owoców morza, przygotuj inny mieszając w/w składniki. Posyp zieloną ceublką.
Czas: ok 30 minut
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: trzeba się przejść po sklepach, ale warto...

5 komentarzy:

  1. oj wspomnienie z Leona przemile. Rzeczywiscie Leon jest z Brukseli, ale to w Paryzu jest najwiecej restauracji tej marki.

    A przepis wyglada apetycznie. Na pewno wyprobuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. 24 grudnia! i wylatuje 29 rano...

    OdpowiedzUsuń
  3. o! to może się spotkamy jakoś???

    OdpowiedzUsuń
  4. moze sie jakos uda tym razem ;)

    OdpowiedzUsuń