niedziela, 9 stycznia 2011

Czekoladowe ciasto Zebra


Ciasto Zebra odzwierciedla mój ostatni humor, w paski (kratki nie umiem zrobić). A także mi go poprawia, za sprawą sporej dawki czekolady. Dziś jest brzydki dzień, który zamierzam zakończyć kubkiem gorącego mleka i wilgotnym, ciepłym, czekoladowym kęsem (bądź nawet kilkoma kęsami). Przyda się zestaw energetyczny, bo zbliża się tydzień, w którym rozstrzygnę różne sprawy. I zamierzam się ostatecznie rozprawić nie tylko z dręczącym mnie od tygodnia choróbskiem >:)



Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju/oliwy
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 spore łyżki dobrej jakości kakao
- tabliczka ulubionej czekolady - mlecznej, ciemnej albo białej (opcjonalnie)
- torebka czekolady w proszku (opcjonalnie - można zastąpić dodatkowymi 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami cukru)
- tłuszcz i bułka tarta do nasmarowania formy

Przygotowanie:
Najpierw utrzyj jajka z cukrem na kogel-mogel - ja robię to ręcznie, ale można użyć miksera. Następnie dodaj powoli mąkę i proszek do pieczenia, kolejno olej (dolewaj strużką jednocześnie mieszając ciasto) i wodę.
Ciasto jeśli jest zbyt rzadkie, należy je zagęścić 2 łyżkami mąki (konsystencja rzadka nada się do piekarnika z termoobiegiem), następnie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i czekoladę w proszku.
Na przygotowaną formę (natłuszczoną i wysypaną bułką tartą bądź na papier do pieczenia) ciasto nakłada się partiami - na zmianę 5 łyżek ciasta czekoladowego i 5 łyżek jasnego. Ciasto w blaszce pod wpływem kolejno dokładanych łyżek rozlewa się tworząc wzór - zebrę.
Piec 40 min w 180 st.C - stan upieczenia sprawdzać za pomocą patyczka - powinien być suchy, a brzeg ciasta powinien odchodzić od blaszki.
Ciasto można podawać polane czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Czas: ok 60 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa