niedziela, 2 stycznia 2011

Risotto z łososiem


Risotto nieco inaczej, niż robię zazwyczaj, ale było smacznie to wrzucam. Połączenie delikatne za sprawą ugotowanego na parze łososia i śmietanki, którą podrasowałam ryż. Tym bardziej świeże, bo zwieńczone zieloną cebulką i z lekkim kontrastem w postaci słodkiego sosu chili.
Risotto stanowiło jedno z trzech dań na kolacji.

Składniki:
- 300g ryżu jaśminowego
- 200g łososia surowego
- 3-4 cebulki dymki
- śmietanka kremówka do gotowania
- koperek (u mnie nie było niestety)
- słodki sos chili
- sos ostrygowy

Przygotowanie:
Ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Dodać doń 150ml śmietanki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Ja, tak jak moja mama, zawijam garnek w ścierkę i wkładam pod pościel.
Rybkę umyć, osuszyć, pozbyć ości i skórki. Następnie skropione delikatnie słodkim sosem chili albo ugotować na parze, albo posmarowane (pędzelkiem czy też po prostu łapskami) oliwą i zawinięte w folię aluminiową upiec do miękkości w piekarniku (180st) /u mnie ugotowany na parze/. Gotową rybkę rozdrobnić widelcem.
Ryż wymieszać z posiekaną drobno cebulką dymką, 3 łyżkami sosu ostrygowego i 1 łyżką słodkiego sosu chili. Dodać kawałki łososia i delikatnie wymieszać. Posypać zieloną cebulką.

Czas: 30 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa