niedziela, 9 października 2011

Penne alla Vodka, Makaron z Wódką





Penne alla Vodka (Makaron z wódką) jadłam po raz pierwszy w Rzymie, za namową kolegów z klasy ("Jak to jeszcze tego nie jadłaś?!"). Poznałam tyle genez potrawy, że nie wiem która jest prawdziwa. Danie jest tak samo proste w wykonaniu jak wyśmienite, dlatego nie dziwię się, że każdy chętnie uznałby je za tradycyjne swojego kraju :) Wiem już, że na pewno ma coś wspólnego z Italią, coś wspólnego z Polską.. A recepta, którą podaję poniżej pochodzi od babci Eve, mojej szwajcarskiej przyjaciółki. Po wykonaniu stwierdzam, że danie jest wspaniałe i przywodzi na myśl to, którym miałam okazję rozkoszować się w Rzymie.

Składniki:
- 400 g makaronu penne (pióra)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 6 łyżek wódki
- 4 łyżki śmietany
- do smaku: sól, pieprz, bulion w kostce (może być rozpuszczony w 100ml wrzątku)
- odrobina oliwy
- 4 łyżki parmezanu (u mnie Pecorino)

Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek (u mnie szczyt lenistwa - od czego jest blender? czas wykonania - 3 sekundy :D). Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, podsmaż chwilę, aż zmiękną, następnie dodaj pastę paprykową, wódkę (może być taka kolejność) i koncentrat - wymieszaj dokładnie. Duś przez ok 8min na średnim ogniu. Nie polecam kosztowania w takiej postaci:) Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj, aby sos był jednolity. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę bulionu lub po prostu wody. Dopraw solą, pieprzem, papryką. Makaron wymieszaj z sosem, posyp parmezanem.
Buon appetito!
Czas: 15 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa

Penne alla Vodka le ho mangiate per la prima volta a Roma. Non è dato sapere quali sono le vere e proprie origine di questo piatto, dato che ho trovato questo piatto in più di un posto, quindi si potrebbe dire che si tratta di un piatto internazionale :)
Il piatto e veramente semplice da preparare e altrettanto eccellente da gustare. Di seguito propongo una ricetta, proveniente dalla nonna di una mia carissima amica svizzera - Eve <3 Il piatto mi ha ricordato momenti meravigliosi trascorsi con gli amici in Italia... grazie mille, Eve!
Eve ha scritto:

PENNE ALLA VODKA
Per 4 persone: 800g Penne “Al Dente”
Preparazione: circa 15min.
Salsa:
1 cipolla tritare finemente
4 specchi d’aglio pressare
1 cucchiai paprica cuocere a vapore
6 cucchiai Vodka spegnere
5 dl panna aggiungere e sobbollire
4 cucchiai purè di pomodoro crogiolare 10min.
Brodo, paprica, pepe, sale aggiustare
2-3 cucchiai Parmigiano aggiungere alla fine, mescolare e servire
Buon appetito!