piątek, 13 stycznia 2012

czekoladowe trufle z mascarpone


Coś na ząb do popołudniowej kawki :) Mój tegoroczny prezent świąteczny dla wybranych :)
Trufle czekoladowe z mascarpone, w dwóch wersjach: z orzechami laskowymi albo z ciastkami typu digestive.

Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- szklanka sproszkowanych (zmielonych) migdałów, orzechów laskowych lub włoskich, kokosu*,
- 2 łyżki alkoholu (np likieru czekoladowego, orzechowego, pomarańczowego, amaretto, rumu..)*
- 250g mascarpone
- czubata łyżka kakao

*U mnie: jeśli mam likier kokosowy, dodatkiem "sypkim" jest kokos, jeśli orzechowy - orzechy, jeśli kawowy, dodaję do całości 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku itp.

Do dekoracji: kakao, cynamon, płatki czekoladowe, kolorowa posypka dekoracyjna, kokos, czekolada w proszku, karmel w proszku

Przygotowanie:
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Mascarpone zmiksować nadając mu lekkości, przez ok 15 sekund. Dodać alkohol i wystudzoną czekoladę. Połączyć, dodać orzechy, i kakao migdały albo kokos, w zależności od upodobań. Masę w zamkniętym pojemniku schładzać przez ok 30 min w lodówce, następnie wyjąć i formować kuleczki zwilżonymi zimną wodą dłońmi. Obtoczyć w dowolnych dodatkach np płatkach czekoladowych, kakao, cynamonie, kolorowae posypce dekoracyjnej, kokosie, czekoladzie w proszku, karmelu w proszku (dostępny w młynku). Z takich proporcji wyjdzie ok 30 sztuk.
Najlepsze są na drugi, trzeci dzień. Przydatność spożycia to około 7 dni.

Czas: ok 60 min (w tym czas chłodzenia)
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa