środa, 7 marca 2012

Schab w sosie śliwkowym


Propozycja na niedzielny obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam mięso w towarzystwie owoców. Schab w sosie śliwkowym to wariacja na temat schabu nadziewanego śliwkami, prostsza i szybsza w przygotowaniu. Polecam z ziemniakami i obiadową surówką albo z chlebem na gorącą obiadokolację.

Składniki:
- 0,5kg schabu w plastrach
- 3/4 szklanki śliwek suszonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- olej do smażenia
- łyżka smalcu (opcjonalnie)
- łyżka mąki
- 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2/3 szklanki wywaru
- sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać. Śliwki pokroić w drobne kawałki. Niezbyt grube plastry mięsa posolić i oprószyć mąką. Tłuszcz rozgrzać na patelni (najpierw olej, potem dodać smalec), na średnim ogniu zesmażyć na złoto-brązowy kolor schab z obu stron (ok 4 min z jednej strony). Cały czas uważać, żeby nie przypalić mięsa. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, śliwki i czosnek, wymieszać z mięsem. Dusić mięso, dodać powidła,często mieszając, co jakiś czas podlewać winem w trakcie. Kiedy wino odparuje wlać wywar, ja w praktyce dodaję jaki mam akurat pod ręką (czasem zastępuję go zwykłą wodą), w ilości która pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję sosu - u nas w domu preferuje się gęsty. Całość wymieszać dokładnie, jeśli ktoś lubi można dodać do sosu kilka łyżek śmietany. Dusić na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie, co jakiś czas mieszając.


Czas: ok. 60 min
Przygotowanie: średni
Dostępność składników: łatwa