poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa krem z kalafiora z mini grzankami z mozzarellą


Wiosna! Dziś jeszcze mroźnie, ale słońce coraz śmielsze. Człowiekowi od razu jakoś tak lepiej. Wrzucam już całkiem wiosenną zupę krem z kalafiora z mini tostami z mozzarellą. Jakby to powiedział mój tata "jedli aż im się uszy trzęsły" :)

Składniki:
- 1,25 l rosołu (może być bulion z kostki)
- mały kalafior
- marchewka
- ząbek czosnku
- 150 ml - kubek śmietany (zdatnej do gotowania) /jogurtu
- sól, pieprz, szczypta curry (opcjonalnie)

mini tosty:
-3 kromki pieczywa, np ciemnego (porcja na trzy osoby)
- kostka mozzarelli
- masło do smażenia tostów

Przygotowanie:
Kalafior i marchew dokładnie umyć i pokroić: kalafiora na drobne cząstki, marchewkę w kostkę. Czosnek posiekać. Warzywa ugotować w rosole do miękkości (sprawdzić widelcem), następnie zmielić blenderem na krem. Dodać śmietanę lub jogurt uważając by się nie zważyła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jak lubicie -curry.
W czasie gdy warzywa się gotują pokroić w kostkę chleb, a mozzarellę w mini-plasterki. Masło rozgrzać na patelni na wolnym ogniu i dodawać po kolei chleb, zrumienić z jednej strony, odwrócić na drugą stronę i położyć na każdej plasterek sera. Poczekać aż ser się rozpuści, można przykryć patelnię. Z tak przygotowanymi grzankami podawać zupę. Zamiast nich można podać np z groszkiem ptysiowym, albo zwykłymi grzankami i posypać ulubionym serem.

Czas: 20 min
Przygotowanie: proste
Dostępność składników: łatwa